POVODOM LEJLETU-L-BEDRA

Govor o bitci na Bedru nije samo puko podsjećanje na taj povijesni događaj i na veličanstvenu pobjedu prvih muslimana. Ona je važna zbog brojnih poruka koje, svake godine iznova, u novom svjetlu, treba da nas osvijeste i nadahnu u našim borbama za Dobro, Istinu i Pravdu. Zar nam Muhammed, a.s., nakon Bedra nije poručio: „Vratili smo se iz male bitke u veliku bitku?!“ (El-Bejheki) Ta velika bitka je naš život ispunjen raznim iskušenjima, nedaćama, tegobama, brigama i problemima.

Bedr nas uči da moramo biti pokorni Uzvišenom Allahu i Njegovom Poslaniku jer samo tako se možemo nadati Allahovoj, dž.š., pomoći.

Bedr nas uči da trebamo biti suosjećajni i solidarni kao što su bili ranjenici na Bedru. U predajama se navodi da su ranjeni muslimani, iako i sami u mukama, žedni i na izdisaju, odbijali i odricali se ponuđenog gutljaja vode iz uvjerenja i bojazni da ima neko preči od njih, neko ko je u većim mukama, neko kome će taj gutljaj vode bol ublažiti ili mu možda život spasiti.

Bedr nas uči da ne smijemo biti pasivni posmatrači nego da se moramo aktivno uključiti u rješavanje svakodnevnih problema. Kada su ugrožena prava čovjeka musliman mora podići svoj glas protiv nepravde, ili ako su ugroženi životi ljudi, kao što je slučaj danas zbog pandemije, musliman mora dati svoj doprinos, jer musliman se ne bori da samo njemu bude bolje, on se bori da zaštiti i sebe i druge, on ustaje protiv zla i nepravde i bori za dobrobit svih ljudi.

Allahov Poslanik, a.s., i ashabi imali su svoj Bedr, svoju borbu. Odlučno su se suprotstavili zlu i nepravdi u svom vremenu, i izašli su kao pobjednici.

Svaki čovjek i svaki narod, u svom vremenu, ima svoj Bedr, svoju bitku. Danas, naš Bedr, treba biti: naša borba za dobrobit svih ljudi, za život i zdravlje svakog čovjeka; naša borba za dostojanstvo svakog čovjeka, za toleranciju, zajedništvo i suživot; naša borba za bolje sutra nas, naše djece i budućih naraštaja.

Na kraju, upućujemo dovu Allahu Milostivom, da nas pomogne u svakodnevnim bitkama kako bi iz njih izlazili kao pobjednici. Dragi Allahu, primi od nas naš post i sadekatuʼl-fitr, naše namaze i naš zekat, i sve naše ibadete u ovom mubarek mjesecu. Podari nam dobro i na ovom i na budućem svijetu.
Amin, ja Rabbeʼl-alemin!