Predpremijera dokumentarnog filma – Islamska zajednica, ostavština za budućnost, Ševko ef. Omerbašić, čovjek vjere i osoba dijaloga

centar 2 mala

dv_19U četvrtak, 24.01.2013.g. u Islamskom centru Zagreb upriličen je jedan vrlo važan dogođaj koji je posvećen dugogodišnjem radu bivšeg muftije, Ševke ef. Omerbašić. Rijetko je koji imam, pa ako hoćete i bilo koji društveni radnik, ostavio tako dubok trag kao što je to učinio muftija zagrebački Ševko ef. Omerbašić. Po svojemu ustroju, ali i po poziciji u društvu Islamska zajednica u Hrvatskoj, danas može služiti kao modale za sve manjinske zajednice u Europi, a ona je ponajviše autorsko djelo muftije Omerbašića. Drago nam je da je i šira društvena zajednica to prepoznala i da taj model podržava i smatra ga jednim dobrim segmentom hrvatskog društva. Na tom tragu HRT je pod gornjim naslovom snimila dokumentarni film. Autor filama je urednik religijskog programa na HRT-u Augustin Bašić.

 

muftija_priznanje_(610_x_458)Predpremijera filma je održana u okviru Islamske tribine “Dr. Sulejman Mašović” kao prva manifestacija ovogodišnjih mevludskih svečanosti u povodu rođenja posljednjeg Božijeg poslanika, Muhammeda a.s.. Prepremijeri filma o zagrebačkom muftiji, Ševki ef. Omerbašić nazočili su predstavnici diplomatskog kora, veleposlanici IRI, bosne i Hercegovine, predstavnici vjerskih zajednica  u Zagrebu, uglednici profesori sveučilišta u Zagrebu, predsjednici medžlisa, glavni imami, imami te ostali gosti. Svečanoj predpremijeri filma o zagrebčakom muftiji, Ševki ef. Omerbašić, nazočili su i predtavnici Medžlisa IZ Rijeka, predsjednik, h. Ekrem Budimlić, dopredsjednik, Adem ef. Smajić, glavni imam, Hajrudin ef. Mujkanović i imam, Hidajet ef. Hasanović.

 

 

 

Hajrudin Mujkanović