Predsjednici Josipović i Izetbegović posjetili IC Rijeka

Predsjednici Josipović i Izetbegović posjetili IC Rijeka

izetbegović_4_(615_x_334)4U srijedu, 13.04.2011.g. u predvečernjim satima Islamski centar Rijeka posjetili su dvojica predsjednika, predsjednik R Hrvatske, gospodin Ivo Josipović sa svojim savjetnicima i član predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodin Bakir Izetbegović. Na dočeku dvojice predsjednika bili su i uvaženi gradonačelnik grada Rijeke, mr. Vojko Obersnel , župan PGŽ-e Zlatko Komadina, zamjenica župana gospođa Nada Turina, čelnici IZ Rijeka, predstavnici Bošnjačkih asocijacija u Rijeci, predstavnici izvođača radova na IC Rijeka. U ime Medžlisa IZ Rijeka kao domaćina predsjednike uz Gradonačelnika i Župana su dočekali, glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović i predsjednik MIZ Rijeka, gospodin Ekrem Budimlić.

jutranji_list_izetbegović_7_Islamski centar u Rijeci bit će centar prijateljstva i povjerenja između Hrvata i Bošnjaka, između katolika i muslimana, koji zajedno s nama grade europsku Hrvatsku – poručio je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nakon obilaska gradilišta riječke džamije zajedno sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Islamski centar bi trebao biti otvoren 3. listopada ove godine, točno dvije godine nakon polaganja kamena temeljca

jutarnji_list_izetbegović_6_(615_x_435)8za impozantnu i upečatljivu  građevinu, kako je novi centar nazvao gost iz Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović. Ja sam arhitekt i oduševljen sam, i čestitam vam na ovom prekasnom i impozantnom objektu. Čestitam i predsjedniku Josipoviću na odnosu prema Bošnjacima u Hrvatskoj, jer ne samo riječima, nego i djelima pokazuje da u Hrvatskoj ima prostora za sve, za druge i drugačije. To je pravi put – izjavio je Izetbegović.

josipović_28Predsjednik Josipović dodao je da i riječki Islamski centar pokazuje da Hrvatska jest zemlja vjerskih sloboda za pripadnike svih vjera, da Hrvatska jest zemlja nacionalnih manjina, kao što njezin Ustav i jamči.  I Bakir Izetbegović i Ivo Josipović pozvali su Bošnjake u Hrvatskoj da se na popisu birača potpuno slobodno izjasne i o nacionalnoj, i o vjerskoj pripadnosti, i to upravo koristeći bošnjačko ime, kako je dodao Izetbegović.  Imamo dobar Ustavni zakon koji garantira sva prava pripadnicima manjina, no da bi se ta prava mogla prakticirati, važno je da se svi izjasne onako kako se osjećaju, bez ikakvih pritisaka ili sustezanja. Hrvatska je slobodna zemlja, i svi se mogu slobodno izjašnjavati – rekao je između ostalog predsjednik RH  gospodin Josipović.

Izglađen nesporazum

jutarnji_list_izetbegović_1_Glavni riječki imam Hajrudin Mujkanović poručio je da muslimani  nastavljaju u Rijeci živjeti u duhu dijaloga i suživota a riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izražava zadovoljstvo što riječki islamski vjernici dobivaju adekvatno mjesto za svoju molitvu, dok župan Zlatko Komadina podsjeća da su Rijeka i regija mjesto gdje je rođena multikulturalnost.  Prije posjeta Rijeci, Izetbegović i Josipović sreli su se u Bihaću, gdje su riješili nesporazume izazvane nepreciznim tumačenjem Josipovićeva intervjua Reutersu koji je izazvao reakcije Bošnjaka u BiH i stranke SDA Hrvatske.

izetbegović_3_(615_x_334)3»Predsjednik Josipović već je u javnosti pojašnjavao da je upravo obrnuto«, izjavio je Izetbegović nakon sastanka s Josipovićem, upitan jesu li razgovarali o nesporazumu do kojeg je došlo nakon intervjua Reutersu u kojem jeJosipović izrazio zabrinutost zbog stanja na sjeveru Afrike koje bi moglo dovesti do radikalizacije u muslimanskom svijetu.  Izetbegović je u Bihaću kazao kako je s predsjednikom Josipovićem i ranije telefonski razgovarao o nesporazumu izazvanom intervjuom na koji je, među ostalima, reagirala i  Izetbegovićeva stranka SDA. Hrvatski predsjednik ponovio je kako je došlo do nesporazuma oko interpretacije njegovih izjava u intervjuu. »Mislim da je i gospodin Izetbegović imao priliku vidjeti originalni tekst”, rekao je Josipović dodajući da je priča razjašnjena.

izetbegović_(615_x_334)Dvojica čelnika komentirala su na pitanje novinara i položaj Hrvata u BiH, s obzirom na nedavne izbore i teškoće u formiranje federalne vlasti. »Stabilnost vlade bila bi veća da su u njoj predstavnici HDZ-a«, rekao je Izetbegović ocijenivši da je upravo HDZ odbacio ponudu međunarodne zajednice da sudjeluje u osnivanju vlade. »Nadam se da u formiranju državne vlade ima šanse za sporazum s HDZ-om«, dodao je Izetbegović. Josipović je istaknuo kako Hrvatska ne ulazi u unutarnje stvari BiH, ali joj je stalo do poštivanja načela. »Nama je važno načelo, a to je jednakopravnost svih naroda i želja nam je da se to načelo dosljedno poštuje”, istaknuo je hrvatski predsjednik. Dvojica čelnika razgovarala su o nekoliko gospodarskih projekata, a poebno su istaknuli gospodarski potencijal nekadašnjeg vojnog aerodroma Žerjava, koji bi se prema nekim projektima mogao pretvoriti u regionalni teretni aerodrom. Projektom vrijednim nekoliko milijardi dolara otvorili bi se deseci tisuća radnih mjesta u objema državama.

Mediji koji su objavili vijest o posjeti predsjednika Josipovića i Izetbegovića Islamskom centru Rijeka (http://www.novilist.hr/hr/Vijesti/Rijeka/Josipovic-na-gradilistu-rijecke-dzamije-nesporazum-s-Bosnjacima-je-izgladen,http://www.jutarnji.hr/josipovic-i-ize, http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=112142&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=bc0cb36f29tbegovic-obisli-gradiliste-rijecke-dzamije/938776/, http://www.vecernji.hr/vijesti/izetbegovic-josipovic-ispeglali-izjavu-koja-je-uzbunila-sarajevo-clanak-276235,http://www.24sata.hr/politika/izetbegovic-i-josipovic-izgladili-izjavu-koja-je-uzrujala-bih-217212,http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=112142&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=bc0cb36f29,http://www.novilist.hr/hr/Vijesti/Rijeka/Josipovic-na-gradilistu-rijecke-dzamije-nesporazum-s-Bosnjacima-je-izgladen)

Hajrudin Mujkanović