PREDSTAVNICI MEDŽLISA NA OBILJEŽAVANJU DANA BIJELIH TRAKA

Bošnjačke asocijacije koje djeluju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji organizirale su, kao i svake godine sjećanje na žrtve stradalih u Prijedoru. Gost predavač je bio Fikret Alić, jedan od logoraša koji su proživjeli pakao u Prijedoru i logorima.

Zahvaljujemo se na organizaciji i pozivu predstavnika Islamske zajednice na Dane bijelih traka.

Nadamo se da će sjećanje na žrtve Prijedora prijeći u ustaljenu praksu i da će nas svake godine biti više.

U Islamskom centru Rijeka proučili smo Jasin sjećajući se svih žrtava Prijedora i okolice.

Dan bijelih traka jest dan sjećanja na događaje koji su se počeli dešavati od 31. maja 1992. na području općine Prijedor. Na taj dan izdana je naredba od Kriznog štaba nasilno instalirane vlasti tadašnje općine Prijedor kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su nesrbi, uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

Ta kampanja bila je uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocidu nad Bošnjacima na području Prijedora. Tokom tri i po godine rata na području Prijedora ubijeno je 3.176 ljudi. Kroz koncentracione logore (Omarska, Trnopolje i Keraterm) prošle su desetine hiljade ljudi, nad kojima su izvršene masovne egzekucije, zločini silovanja, različite vrste tortura, kao i zločini protiv čovječnosti. Također, u Prijedoru je ubijeno 102 djece mlađe od 18 godina.

Dan bijelih traka obilježava se svake godine u pojedinim gradovima Bosne i Hercegovine, kao i gradovima širom svijeta.

U ime Medžlisa prisutni su bili Hidajet Hasanović i Dženan Čaušević.