Predstavnici Medžlisa na obilježavanju Dana policije PGŽ-e

Islamski centar Rijeka (140 x 92)

I U RIJECI SVEČANO OBILJEŽEN DAN POLICIJE

Rijeka, 27. rujna 2013.

U Policijskom domu danas je svečano obilježen Dan policije i blagdan njenog zaštitnika, sv. Mihovila. Ovom prigodom istaknutim službenicima uručena su rješenja o promaknuću u viša zvanja, a promaknućem su, odlukom ministra unutarnjih poslova i potpredsjednika hrvatske Vlade Ranka Ostojića, nagrađeni djelatnici policije koji su izravno utjecali na učinkovito, stručno i profesionalno obavljanje policijskih poslova.

lgs“Svi oni životi koje su dali pripadnici hrvatske policije naša su vječna obveza da časno i pošteno nastavimo njihov san te pružimo sigurnost i zaštitu svim građanima Republike Hrvatske i Europske unije. Iz naše Policijske uprave živote su položila trinaestorica policajaca kojih se na današnji dan s ponosom prisjećamo, a tragom njihovih putova nastavljamo i u miru. Prošli dani daju nam iskustvo, uzore, ali i opomene. Danas je put usmjeren prema izgradnji profesionalne i stručne policije koja ce se u svakom trenutku boriti protiv svih nezakonitosti i kriminala te osigurati svim građanima što bolje sigurnosne uvjete života i rada. Bolja uvezanost u život i probleme društvene zajednice, kao i suradnja s jedinicama lokalne i regionalne uprave i samouprave, jedan je od prioriteta u radu ove policijske uprave i ključ prema stvaranju pozitivnog ozračja i sigurnog okruženja”, kazala je načelnica Policijske uprave primorsko- goranske Senka Šubat sa suradnicima.

lgs (1)

Među uzvanicima ove svečanosti bili su primorsko- goranski župan Zlatko Komadina, zamjenik riječkog gradonačelnika Miroslav Matešić, riječki nadbiskup mons.dr. Ivan Devčić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Rijeka Hajrudin Mujkanović, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkule Perica Prpić, predstavnici sindikalnih podružnica, Sindikata policije, Sindikata lokalnih i državnih službenika i namještenika Hrvatske i Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a, predstavnici pravosuđa, vojske, brojnih državnih tijela i agencija te crkvene vlasti.

Između ostalog, Šubat je kazala kako su pozitivna iskustva pokazala neminovnu potrebu da se u rješavanju problema nasilja, zlouporabe droga, prometne problematike, maloljetničke delinkvencije i niza drugih problema, uz policiju, uključi i niz drugih čimbenika. Osvrćući se na ulazak Hrvatske u Europsku uniju Šubat je naglasila velike izazove i zadaće koje pred nas postavlja Europska unija, ali i društvo koje očekuje učinkovitost i profesionalnost u borbi protiv svih vrsta kriminala, posebno organiziranog i korupcije. Pred nama je, dodala je, nimalo lak posao, koji podrazumijeva dugotrajan rad u kojemu ne možemo biti sami. Policiji treba pomoć i suradnja drugih institucija, lokalne samouprave, ali i samih građana.

lgs (2)Osvrćući se na proteklu turističku sezonu načelnica Šubat navela je kako ljeto uvije iziskuje veći angažman policije, pa se, između ostalog, nastojalo prevencijom kažnjivih radnji, pojačanim mjerama u prometu i na graničnim prijelazima omogućiti turistima siguran dolazak i boravak na našem području. Šubat je naglasila kako je osnovna zadaća policije borba protiv kriminala i svakodnevno biti u službi građana. Ujedno je upravo građanima zahvalila na svakoj pohvali rada policije, ali i kritikama koje nedvojbeno u velikoj mjeri utječu na poboljšanje policijskog rada.

lgs (3)“Nažalost, moram se osvrnuti i na one događaje koji izazivaju veliku pozornost javnosti, koje ponekad nije moguće spriječiti, a koji itekako utječu na percepciju javnosti o stanju sigurnosti. Upravo je rješavanje teških kaznenih djela jedan od naših prioriteta i u narednom razdoblju. Vjerujem da ćemo svojim stručnim i profesionalnim kadrom uz potporu Ministarstva u sjedištu uspjeti i u najvećim izazovima koji se pred policiju postavljaju, a to su upravo ova djela”, kazala je Šubat, zahvaljujući svima na čestitkama, na pruženoj podršci i suradnji koja će se nastaviti.

Posebnu čestitku u povodu Dana policije i njenog zaštitnika sv. Mihovila načelnica Šubat uputila je svim policijskim službenicama i službenicima i ostalim djelatnicima policije. Na riječkom Korzu policija se svojom opremom i tehnikom predstavila građanima, a u ponedjeljak će se predstaviti i Opatijcima.

Hajrudin Mujkanović