Priopćenje za medije

(140 x 93)

Poštovani predstavnici medija!

Vjerujem da ste i vi zatečeni viješću da se skupina mladića odvažila nasrnuti na jedan od ukrasa grada Rijeke i na jednu od tri džamije koju Islamska zajednica u Hrvatskoj ima. Kao što znate u večernjim satima četvrtka 23.05.2013.g. skupina kadića je vandalski nasrnula i oskrnavila Islamski centar u Rijeci razbivši veliku staklenu površinu. Pravovremenom i nenaslinom reakcijom vjernika koji su se nalazili u Islamskom centru Rijeka nije došlo do sukoba sa napadačima. Zabrinjava na s činjenic da je ovo prvi put da se organizirano napada na objekt Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Ipak, vjerujemo da je ovo izoliran slučaj i da nećemo ovakvim događajima svjedočiti u budućnosti kada su u pitanju napadi na vjerske objekte bilo koje vjerske zajednice. U prilog našeg uvjerenja ide i činjenica da je grada Rijeka, kao i ostali gradovi Republike Hrvatske su bili na viskoj razini kulturine, vjerske, nacionalne raznolikosti, te da smo po istop prepoznati u Europi pa i šire.

Svima nam je činiti sve što je u našoj moći da takoi ostane. Vjera je tu da nas učini plemenitijim i boljim ljudima, oni koji se iza vjere skrivaju i u njeno ime čine zlodjela i nisu vjernici. Najoštrije osuđujemo ovaj vandalski čin a zahtjevamo od nadležnih institucija da počinitelje istog pronađu te primjereno sankcioniraju, kako se slične stvari ne bi događale u budućnosti, ne samo Islmskoj zajednici nego bilo oome drugome.

Lijep pozdrav!

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović

Predsjednik Mešihata IZ

(Novi list http://www.novilist.hr/Vijesti/Crna-kronika/Policija-pronasla-napadace-na-rijecki-Islamski-centar, http://www.jutarnji.hr/vandali-kamenjem-gadali-novu-dzamiju-u-rijeci-/1104531)