Prof. dr. sc. Aziz ef. Hasanović na Saboru IZ u BiH imenovan za Muftiju u Hrvatskoj

islamski centar mala 1

PROF. DR. SC. AZIZ EF. HASANOVIĆ  I M E N O V A N  J E  M U F T I J O M

novi_muftija (1)

Sabor Islamske zajednice u BiH potvrdio predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj prof. dr. Aziz ef. Hasanovića za muftiju u Hrvatskoj.

Na svom trećem redovnom zasjedanju održanom 7. srpnja 2012. godine u Sarajevu, Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini potvrdio je muftiju Islamske zajednice u Hrvatskoj prof. dr. Aziz ef. Hasanovića.

Temeljem Odluke Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj, a nakon provedenih izbora za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, reisu-l-ulema je, u skladu sa svojim ovlastima, predložio sabornicima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da se predsjednik Mešihata prof. dr. Aziz ef. Hasanović imenuje i muftijom za Hrvatsku. Sabornici su jednoglasno donijeli ovu odluku.

U svome obraćanju muftija prof. dr. Aziz ef. Hasanović se zahvalio reisu-l-ulemi prof. dr. Mustafi ef. Ceriću i sabornicima na prijedlogu i glasanju kao i na uručenoj zahvalnici.

Zahvalio se i dosadašnjem muftiji Ševki ef. Omerbašiću na suradnji i ukazanom povjerenju u proteklih 14 godina. Istaknuo je da je mnogo naučio od muftije Ševke ef. kao i brojne zasluge dosadašnjeg muftije u razvoju naše zajednice od njenih početaka, koji je svojim vođenjem Islamsku zajednicu u Hrvatskoj prometnuo u važnog društvenog subjekta u Hrvatskoj i šire.

Hajrudin Mujkanović