Promocija knjige, Islam iznutra, mr. sc. Mirze Mešića

mešić_(200_x_287)U četvrtak, 03.03.2011. s početkom u 19.30 h u sklopu redovne tribine četvrtkom ”Dr. Sulejman Mašović”, KDBH Preporod i Medžlis Islamske zajednice Zagreb imaju čast pozvati Vas na promociju novog Preporodovog izdanja: ”ISLAM IZNUTRA”, autora mr. sc. Mirze ef. Mešića. O knjizi će, pored autora, govoriti: Muftija Ševko ef. Omerbašić, mr. sc. Senad Nanić i književnik Ervin Jahić.Mladi zagrebački imam i intelektualac mr.sc. Mirza ef. Mešić prije nekoliko mjeseci objavio je svoj prvijenac, knjigu znakovitog naziva “ISLAM iznutra”. Knjiga  konferencija i okruglih stolova o međureligijskom i međukulturalnom dijalogu, razumijevanju i suradnji na kojima sam aktivno sudjelovao, te brojnih gostovanja u nekoliko gradova Hrvatske na kojima sam govorio o islamu. Knjiga je kompilacija tekstova objavljenih u posljednje dvije godine u “Preporodovom Journalu”, informativnom mjesečniku Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske “Preporod”. U napomeni svoje knjige autor navodi o tekstovima: Pisani su s nakanom da širu čitalačku publiku, prije svega onu koja ne pripada isalmskoj vjeri, upozna kako s temeljnim učenjima islama, tako i s islamskim stavovima o nekim recentnim preokupacijama suvremenog čovjeka. U njih sam pokušao inkorporirati saznanja i iskustva s nekoliko međunarodnih  međunarodnih konferencija i okruglih stolova o međureligijskom i međukulturalnom dijalogu, razumijevanju i suradnji na kojima sam aktivno sudjelovao, te brojnih gostovanja u nekoliko gradova Hrvatske na kojima sam govorio o islamu.

Knjiga je podijeljena u dva dijela. U prvome dijelu, koji obrađuje temeljna učenja islama, čitatelj će se moći upoznati spojmovnim određenjem islama, Kur’anom i sunnetom kao njegovim temeljnim izvorima, šerijatom, islamskim učenjem o Bogu, zatim Božijim poslanicima Ibrahimom, Musaom, Isaom i Muhammedom a.s. U suštin, temama koje čine samu srž islamskog življenja i prakticiranja vjere. One će, vjerujem, pomoći da budući čitatelj lakše shvati islamske stavove o nekim suvremenim pitanjima koji su zapadnome čovjeku često neprihvatljivi, a ponekad i odbojni, umanjujući kod njega šanse za razumijevanje islama i muslimana.

Drugi dio knjige sadrži tekstove koji tretiraju isalmsko-kršćanske odnose:džihad, prava žena u islamu, islam i politiku…Recenziju na knjigu su dali dvojica uglednih islamskih autoriteta, muftija ljubljanski doc. dr. Nedžad Grabus i muftija zagrebački Ševko Omerbašić što knjizi daje posebnu važnost i renome.

U svojoj recenziji muftija Grabus navodi kako  Mešić svojom knjigom nastoji odgovoriti na širok spektar pitanj: od pojmovnog određenja islama, uloge najznačanijih poslanika u povijesnoj realizaciji islama, središnjih teoloških pitanja vjere u Boga, razumijevanja sunnet, važnosti Kur’ana kao Svete knjige muslimanado konkretnih pitanja koja se nameću kada je posrijedi islam u društvenom kontekstu…

Muftija zagrebački Ševko ef. Omerbašić navodi između ostalog kako se u knjizi mr. Mirze Mešića po tisućiti put postavlja pitanje šta je islam? Poput mnogih Mešić svojim teološkim znanjem pojašnjava čitateljima što je islam, i sam se pitajući je li to dovoljno objašnjenje ili je on i više od toga.Posvećujući najvažnijim osobama u svom životu, majci Mensuri, ocu Mehmedaliji islamski  diskurs baš u današnjem vremenu.

Poštovani čitatelji, sav prihod o prodaje knjige ide za izgradnju Islamskog centra u Rijeci te izgradnju Islamskog centra u Ljubljani. Svojom kupnjom knjige postajete donatori dva velika hajrata na našim prostirima. Pomozite izgradnju Centara u Rijeci i Ljubljani kupnjom knjige…

Hajrudin Mujkanović