Promocija knjige muftije Ševke ef. Omerbašića kao uvod u proslavu 100 godina priznanja islama u Hrvatskoj

Islamski centar rijeka mala

Muftija-Ševko-Omerbašić-na-promociji-svoje-knjige-600x343

U Islamskom centru Zagreb u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Centra za kulturu dijaloga održana je promocija knjige ‘Jadranski dragulji’ Ševka ef. Omerbašića. Promocija knjige uvod je u čitav niz događanja koja će se organizirati tijekom cijele godine, a povodom 100 godina pravnog i institucionalnog priznanja islama u Republici Hrvatskoj Kako ističu organizatori, promocija knjige muftije Omerbašića najbolji je početak proslavljanja ovog značajnog jubileja jer je autor osoba koja je nedvojbeno najsnažnije obilježila proteklo razdoblje i snažno doprinijela Islamskoj zajednici te identitetu muslimana uHrvatskoj.U knjizi ‘Jadranski dragulji’ muftija Ševko Omerbašić bavi se Dževherom Sikillijem, utemeljiteljemKaira i osnivačem najstarijeg sveučilišta na svijetu, El Ezhera, za kojeg se pretpostavlja da je bio našeg podrijetla. Upravo je to bio glavni razlog Omerbašićevog detaljnog i temeljitog istraživanja čiji su nam rezultati podastrijeti u ovom iznimnom djelu.

Muftija Omerbašić nije jedini koji se bavio temom glasovitih muslimana hrvatskog podrijetla. Prije njega time su se bavili mnogi drugi uglednici, prije svihVladimir Mažuranić, nekadašnji predsjednik JAZU-a, danas HAZU-a, a potom i drugi, poput Juraja AndrassyjaVelimira DeželićaJosipa Horvata iIvana Kukuljevića Sakcinskog, pa sve do akademika Franje Šanjeka, našeg suvremenika. Knjiga je podijeljena u tri dijela. U prvom dijelu bavi se isključivo Dževherom Sikillijem. U 26 priča muftija na vrlo zanimljiv i povijesno provjeren način potanko opisuje glavnog junaka, ali i vrijeme u kojem je on djelovao, služeći se dosad nama nepoznatom literaturom.

Iscrpivši gotovo sve dosad skupljene dokaze o Dževheru Sikilliju od njegova rođenja do smrti, muftija Omerbašić produljuje svoja istraživanja na doba prvih muslimana ovoga područja koja sežu također duboko u Sredozemlje. Taj dio svoje kronike i istraživanja Omerbašić je nazvao Islam i muslimani u Hrvatskoj, jednako kao svoju knjigu u izdanju Mešihata otprije nekoliko godina, u kojoj otkriva cijeli niz događaja koji su nam bili manje ili potpuno nepoznati kad je riječ o islamu na području današnje Republike Hrvatske.

H.M.