Promovirana knjiga – Islamska zajednica u BiH za vrijeme monarhističke Jugoslavije od 1918. do 1941.g., autora dr. sc. Adnan Jahića

Predstavljena knjiga dr. sc. Adnana Jahića u Tuzli „Islamska zajedenica u BiH za vrijeme monarhističke Jugoslavije 1918.-1941.g.“

jahic-tuzla-2011-1Na Filozofskom fakulteta Univerziteta u Tuzli 10. veljače 2011. Predstavljana je knjige dr. sc. Adnana Jahića „Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini za vrijeme monarhističke Jugoslavije 1918.-1941.“ koja je objavljena 2010. u zajedničkoj nakladi Bošnjačke nacionalne zajednice i Medžlisa Islamske zajednice Zagreb. Pred prepunim amfiteatrom Filozofskog fakulteta o knjizi su, pored autora, govorili prof. dr. Fikret Karčić, glavni imam u Tuzli dr. sc. Amir Karić, dr. sc. Denis Bećirović, dr. sc. Zlatko Hasanbegović i kao poseban gost reisu-l-ulema dr. sc. Mustafa ef. Cerić. U ime nakladnika na predstavljanju su bili i potpredsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Dževad Jogunčić i član Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Zagreb Mirsad Srebreniković. Svi predstavljači su jednodušno istaknuli iznimnu vrijednost Jahićeve knjige kao rezultata dugogodišnjeg istraživanja, a kojom je popunjena jedna historiografska praznina u ne samo vjerskoj već i nacionalnoj povijesti Bošnjaka u 20. stoljeću.

Prof. dr. Fikret Karčić je prisutne upoznao sa strukturom ovoga djela te istaknuo znanstveni aparat koji je koristio autor, u prvom redu do sada nepoznato arhivsko gradivo iz Arhiva Rijaseta Islamske zajednice u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu. Tuzlanski glavni imam dr. sc. Amir Karić je također podsjetio da je autor koristio neobjavljeno arhivsko iz 33 fonda i zbirke koji se nalaze u osam arhiva, 34 bibliografske jedinice objavljene graĎe i službenih publikacija, 58 bibliografskih jedinica periodike, te 81 knjigu i brošuru. Ova studija ima 664 stranice, od čega 93 stranice teksta ispisanog u 1860 fusnota. Ova studija svjedoči i to, da se politički život Bošnjaka u razdoblju 1918.-1941. kontinuirano i nužno prelamao kroz Islamsku zajednicu, odnosno da je bošnjačka politika jasno prepoznavala važnost i utjecaj Islamske zajednice u bošnjačkom narodu.

jahić_tuzla_1Dr. sc. Denis Bećirović je istaknuo da u bosansko-hercegovačkoj ali i stranoj historiografiji nema djela u kojem se u cjelini razmatra pitanje statusa Islamske zajednice od 1918. do 1941. godine. Ta problematika je u historiografiji dodirnuta samo fragmentarno, u okviru izučavanja pojedinih aspekata historije Bosne i Hercegovine u istaknutom razdoblju. Posljedica takvog pristupa je krajnje oskudan prikaz duhovnih kretanja toga vremena. Rukopis knjige dr. Adnana Jahića postojeću prazninu u historiografiji popunjava u znatnoj mjeri. Bećirović kao posebnu vrijednost knjige ističe i autorov fokus na ličnosti i uloge trojice reisu-l-ulema: Džemaludina Čauševića, Ibrahima Maglajlića i Fehima Spahe, koji su na poseban način, utisnuli biljeg vlastite osobnosti na djelovanje Islamske zajednice u razdobljima kada su bili na njenom čelu. Pri tome, autor ove knjige nije zaboravio ni djelatnost ostale uleme – vjerskih učenjaka, imama, mualima, muderisa, ali i javnih radnika i političara, čiji je intelektualni i društveni angažman bio u bitnoj vezi sa pitanjima koje je rješavala služben islamska vjerska hijerarhija.

Dr. sc. Zlatko Hasanbegović je naglasio da je Jahićeva knjiga kapitalno historiografsko djelo kakvih je nažalost malo u bosansko-hercegovačkoj historiografiji nakon 1990. godine. Istaknuo je i da Jahićeva knjiga vraća dostojanstvo kritičkoj i znastvenoj historiografiji u Bosni i Hercegovini ugroženoj poplavom bezvrijednih pseudopatriotskih djela samozvanih stručnjaka koji uzurpiraju javni prostor i pothranjuju neznanje i promoviraju intelektualni primitivizam. Hasanbegović je podsjetio da pravo značenje mjesta i uloge Islamske zajednice u poslijeosmanskoj povijesti bosansko-hercegovačkih muslimana proizlazi iz njezina specifičnog položaja kakav je gotovo iznimka u svijetu sunitskog islama te činjenice da je gotovo do danas osim vjerske bila i prvorazredan narodna ustanova. Dr. sc Zlatko Hasanbegović je u svome nastupu apelirao i na reis-ul-ulemu dr. sc. Mustafu Cerića da i kao znanstvenik pomogne da se javnost upozna s postojanjem prvorazrednog arhivskog gradiva za modernu nacionalnu povijest u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu koje zaslužuje posebnu skrb i države i Islamske zajednice.

Predstavljanje je završeno dojmljivim istupom reisu-l-uleme dr. sc. Mustafe Cerića koji je pohvalio Jahićevu akribiju i znanstvenost te činjenicu da je prepoznao važnost teme za vjersku i nacionalnu povijest. Reisu-l-ulema je rekao i da ova knjiga pokazuje važnost i vitalnost muslimana i Bošnjaka u Republici Hrvatskoj čije ustanove vrše važnu kulturno-prosvjetnu misiju prepoznajući prvorazredna djela koja nastaju u Bosni i Hercegovini. Ovim predstavljanjem je započelo upoznavanje javnosti s kapitalnim historiografskim djelima koja se objavljuju u nakladi Bošnjačke nacionalne zajednice i Medžlisa Islamske zajednice Zagreb koji će uskoro objaviti i knjige dr. sc Denisa Bećirovića («Islamska zajednica u BiH za vrijeme avnojevske Jugoslavije1945.-1953 ») i dr. sc. Zlatka Hasanbegovića „Jugoslavenska muslimanska organizacija u političkom životu Kraljevine Jugoslavije 1929.-1941.). Predstavnici Medžlisa IZ Zagreb i Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske su najavili da organiziraju XVI po redu Simpozij na temu Europski identitet Bošnjaka. Simpozij će biti u Islamskom centru u Zagrebu 6/7 svibnja. Tom prilikom su pozvali reisu-l-ulemu dr. sc. Mustafe Cerića da prisustvuje tom simpoziju.

Hajrudin Mujkanović