Promovirana knjiga (zbirka duhovne poezije) – Skovana od vremena

U nedjelju 20.02.2011.g. u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Rijeka u organizaciji Vijeća žena Medžlisa IZ Rijeka, održana je promocija knjige (zbirka duhovne poezije) pod nazivom “Skovana od vremena”, autorice Amire Šabić Langić. Promociju knjige najavila je  Ernedina Hadžajlić, tajnica Vijeća žena MIZ Rijeka koja je u svom govoru poselamila autoricu, zahvalivši se na dolasku i promociji svoje prve knjige. Svakako zahvalnost je iskazala i svim prisutnim članicama Vijeća žena MIZ Rijeka, koje su svojom nazočnošću uveličale promociju. Nakon najave tajnice Vijeća žena riječ je data samoj autorici knjige Amire Šabić  Langić koja je u svom dvadesetminutnom izlaganju ukazala na način nastajanja svoje prve zbirke duhovne poezije. Knjiga je nastala kao izraz životnog iskustva autorice, prolazivši kroz tegobne faze u životu, suočavajući se sa bolešću, a jedninu utjehu našla je u vjeri islamu i plemenitoj knjizi kura’nu, prenoseći to na papir i objavivši u svojoj prvoj knjizi.

O pjesnikinji Ammari…. Da bi ste znali reći o pjesniku ne morate ga poznavati, dovoljno je pročitati ga. Ona je rođena u Rijeci, 1974.godine. U 21. godini udala se za svog sugrađanina i rodila 4 djece. Najvjernija prijateljica joj je…multipla skleroza, već više od 10. godina.Povremeno ju je držala slabovidnom, bez ravnoteže, čak i 90% slijepom jedan dio vremena…. Ipak, u duši krije prostranstvo Nebesa, jačinu morskih talasa, koji katkad ljube obalu, katkad stijene lome…”Vjera u Boga je osnova na kojoj gradim svoj život i moja jedina terapija. Tako i svoju dijagnozu zovem “ZVIR”, koja ne ujeda nego na Allaha podsjeća. Onoga koji mi je vratio vid, nakon što sam ga izgubila, hod nakon što me izdavao, osjet nakon što je nestao…. Moja je poezija moj razgovor sa mojom dušom. U nastojanju da ne izdam ja nju i ona mene.”

Želja

Da mi je namazom srce oživjeti

I dušu umornu svježinom okupati

Da mi je da abdest moj bude kap po kap … zauvjek oproštaj od grjehota mojih udova.

Da mi je da gledanje u svaki harf Kur’ana bude zauvjek oproštaj za svako ne gledanje u te lijepe ljudskom rukom znake istkane

ali Riječi Silnoga, ljudskom rodu darovane.

Govor Sveznajućeg, preko duše roba najčasnijeg poklonjen.

Kao znak i Svjetlo.

Da više nikada ne bude….mrak

Da mi je……

Iz biografije
langić_1
Amira Šabić Langić, rođena je u Rijeci, R. Hrvatska, 1974.g. Od roditelja Bošnjaka, porijeklom iz Bosanske Gradiške. Odgajana je u duhu bošnjačke tradicije i običaja, učila je osnove vjere od samog djetinjstva. Međutim, odrastajući u okolini koja je bila potpuno drugačija, velikim dijelom i sam je postala dio mase. Tijekom svog osmogodišnjeg školovanja, pisala je pjesme i priče, koje su objavljivane u dječijem/omladinskom časopisu “Modra lasta”.Čitanjem, proučavanjem i prakticiranjem islamske molitve, dolazi do odluke da obuče islamsku odjeću-hidžab.sama u masi, osjetila je važnost i vrijednost oslonca na Uzvišenog Gospodara. Time ohrabrena, prilikom susreta sa svojim mužem odlučuje se na sklapanje islamskog braka iz kojeg je rodila četvoro djece, kćerku i tri sina.

Zbog odgoja djece u duhu islama, odlučuje se odseliti iz rodne Rijeke u Travnik, kolijevku svojih predaka…Na kraju dvadesetih godina svoga života saznaje da mnoge zdravstvene tegobe koje je osjećala a koje imaju svoje ime i prezime-multipla skleroza. U svakodnevnoj borbi za što kvalitetniji život svoje porodice, jedina pomoć i podrška su joj vjera i beskrajno povjerenje u Jedinoga Boga, Allaha Uzvišenog. Iskušana povremenom slabovidnošću, teškom pokretljivošću i mnogim tegobama, svoje osjećaje i misli piše na blogovima, iz kojih su kasnije prikupljene pjesme koje se nalaze u ovoj zbirci, provom objavljenom djelu autorice…..

Hajrudin Mujkanović