Prva ramazanska hutba muftije Hasanovića održana i u Rijeci

Islamski centar rijeka mala

Drugog dana ramazana muftija dr. Aziz ef. Hasanović je održao hutbu u Islamskom centru Zagreb ali je ista hutba pročitana u svim medžlisima i džematima IZ u RH. Glavni imam MIZ Rijeka, Hajrudin ef. Mujknanović je hutbu u cjelosti prenio i džematlijama u Rijeci. U hutbi je naznačio važnost mjeseca ramazana te pozvao vjernike da upotpune propise ramazana kroz post, namaz, zekat, sadekatul fitr, mukabele, iftare, omladinska druženja i sve blagodati ovog mjeseca. Osudio je hapšenje ratnog komandanta obrane Srebrenice Nasera Orića kao i privođenje g. Haradinaja. Muftija je pozvao na ustrajavanje u činjenu dobra te pomaganju potrebitima naglasivši da se u našem džematu nalazi Centar za azilante koga možemo slobodno nazvati i centrom za potrebite. Hutbu perenosimo u cjelosti.

Ramazan neizmjerna Allahova milost

kat_11

Naša zahvala pripada samo Allahu dž.š. i salavat i selam donosimo na Njegova poslanika Muhameda a.s.. Hvala Allahu dž.š. koji nam daje još jednu mogućnost za Njegov oprost i Njegovu milost, a koja se ogleda u nadolazećem mubarek mjesecu ramazanu. Ramazan donosi posebne blagodati koje nam Svevišnji pruža kako bismo stekli Njegovu milost, oprost te nagradu ovog i budućeg svijeta. Sama činjenica da je ramazan uspoređen i po vrijednosti njegove jedne mubarek noći – Lejletu-l Kadra od tisuću mjeseci bolji govori o velikoj Božjoj milosti koja nam se u ovom mjesecu pruža. Blagodat vjere koja se manifestira kroz post, molitvu, zekat i sadekatul-fitr, druženja uz iftare, zajedničko obavljanje namaza (molitve) kao i zajedničko učenje Kur’ana učvršćuju našu vjeru, jačaju naše zajedništvo, pružaju nam mir i sigurnost, a na poseban način senzibiliziraju našu vjerničku svijest prema siromašnima, ugroženima, potlačenima i potrebitima po raznim osnovama. Ramazan je posebna škola u kojoj se po Božjem programu savladavaju sve strasti kojima je čovjek sklon. On nas uči da na putu dobra ne smijemo stati te da poticaj i inspiraciju tražimo upravo u ramazanskim propisima posta, molitve i izdvajanja za potrebite kako bismo potvrdili svoje vjerovanje (iman) i svoj moral svjesni da je naše samo ono što udjelimo, a ne ono što za sebe zadržimo. Imajmo na umu da je najbolja zaštita našeg imetka i naših života upravo u onom što udijelimo kroz naš zekat i sadekatul-fitr.

Ramazan je i posebna prigoda da preispitamo svoj odnos prema sebi, svojoj obitelji, užoj i široj Zajednici, prema svekolikoj zajednici muslimana koja se ummetom zove. Svjesno ili nesvjesno urušava se obitelj, traži joj se alternativa, pribjegava se načinu života koji je neprirodan za čovjeka, a samim tim i Bogu mrzak. Sve što je Bogu drago u prirodi je čovjeka. Nažalost, beživotna tijela plutaju Sredozemljem, mnogobrojne su migracije, veliki su međuetnički antagonizmi i sukobi unutar muslimanskog svijeta uzrokovani siromaštvom koje je plod korupcije, izrabljivanja, neodgovornih osoba i nakardnih sustava kao i “vječnih vladara”, činjenica je nad kojom se svaki odgovorni čovjek na zemaljskoj kugli, bez obzira kojoj vjeri ili svjetonazoru pripadao, mora zabrinuti. Dijelim zabrinutost odgovornih ljudi, tražim Božju pomoć i zaštitu svima koji trpe i pate ma gdje bili i živjeli te kojoj vjeri, naciji ili bilo kojoj drugoj odrednici pripadali. Svi su ujedinjeni u boli, a mi svi moramo biti ujedinjeni u molitvi i svakoj drugoj pomoći. Danas kada na mukama obespravljenih, potlačenih i protjeranih  sa svojih ognjišta raste zarada organiziranog krijumčarenja ljudima, dajući im lažnu nadu u bolje sutra i bolje negdje, moramo dići svoj glas u zaštiti nemoćnih i slabih. Danas više nego ikada potrebna nam je međusobna ljubav, uzajmno poštivanje, razumjevanje i uvažavanje, na taj način ćemo spriječiti one koji na različitostima žele proizvoditi sukobe. Ramazan nam mora probuditi nadu i optimizam jer Božja milost i oprost koja se izlijeva na Njegova stvorenja u ovom mjesecu to nam omogućava. Poštovane džemtalije , iskoristimo blagodati ramazana upotpunjujući svoje obveze prema sebi, obitelji i našoj Islamskoj zajednici. Znajte da jedno dobro učinjeno djelo u ovom mjesecu vrijedi kao od sedamdeset do sedam stotina istih izvan njega. Usmjerite svoj zekjat i sadekatul fitr kao i druga materijalna davanja u Islamsku zajednicu kako bi osigurali kvalitetan i funkcionalan rad naše škole koja se može pohvaliti vrhunskim uspjesima za kratko vrijeme kao i našeg vjeronauka koji je temelj islamskog, ispravnog, zdravog odgoja i obrazovanja.  Mešihat Islamske zajednice u ovoj godini stipendira 96 učenika i studenata na svim fakultetima u Hrvatskoj i za to je osigurao fond od 528.000,00 kn. Budite i vi od onih koji svojim davanjem podupirete našu mladež da se kvalitetno školuje jer je to najveće bogatstvo naše zajednice. To je budućnost naša i potvrda prvog imperativa muslimanu, a to je “Ikre’-Uči!”
Pred Islamskom zajednicom puno je izazova kojima valja odgovoriti počev od odgoja i obrazovanja naših najmlađih preko infrastrukturnih projekata koji se nameću kao nasušna potreba do prezentiranja islama onakvim kakav on jeste, a ne onakvim kakvi neki žele da bude pa ga tako i predstavljaju. Odgovorni pred Bogom i svojom zajednicom moramo odgovoriti svim zahtjevima vremena i prostora u kome živimo i djelujemo. Bit ćemo pitani za to i u tome ćemo jedni drugima svjedočiti. Učinimo sve da se ne stidimo svojih riječi, misli i djela jer nas tome post uči i zahtijeva da se svim bićem posti. Molim dragog Boga dž.š. da nam olakša obavljanje svih propisa u mjesecu ramazanu kako bismo zaslužili Njegovu milost, oprost od grijeha i nagradu na Danu suda.

Braćo i sestre, Ramazan šerif mubarek olsun!

Zagreb, 15.06.2015./28. ša’ban 1436.                                                        Muftija dr. Aziz ef. Hasanović

H.M.