Prva teravija i džuma namaz u Islamskom centru

islamski_centar_mala_1

četvrtak, 19.07.2012.g. IOM Rijeka organizirao je zajedničku večeru i susret svih izvođača i podizvođača Islamskog centra. Većina izvođača se dozavalo pozivu a sastanku su na, članovi Sazočili i najviši predtavnici Islamske zajednice u Hrvatskoj, bivši predsjendik Mešihata i muftija u HR, Ševko ef. Omerbašić, aktualni predsjendik Mešihata i muftija u HR, dr. sc. Aziz ef. Hasanović, predsjednik i dopredsjednik Sabora IZ u HR, Mirasad Kugić i dr. Zaky, ravnatelj Islamske gimnazije, Mevludin Arslani, glavni imam MIZ Pula, Jjkan ef, Esad te članovi Mešihata i članovi IOM Rijeka. Nakon zajedničkog ručka prisutnima e u ime domaćina obratio predsjendik IOM Rijeka, Ekrem Budimlić koji se zahvalio svima prisutnima a posebnu zahvalnost iskazao dosadašnjem muftiji Ševki ef. Omerbašiću koji je učinio najviše što je mogao da se Islamski centar u Rijeci počene graditi i uskoro završiti.
Prisutnima se obratio i Ševko ef. Omerbašić koji se na prvom mjestu zahvalio svim izvođačima i podizvođačima koji su ovaj objekat gradili i priveli ga kraju. Posebnu zahvalnost je ukazao direktoru GP Krka gosp. Puriću koji svo vrijeme imao razumjevanja kad je bilo problema oko financiranja nekih faza radova. Naravno, veliku zahvalnost Ševko ef. Omerbašić je izrazio i riječkim muslimanima koji su dali veliki napor da se o vaj prelijepi objekat počne graditi i ako Bog da uskoro i zvarši. Zagrebački islamski centar je izgradio zagrebačke muslimane a vjerujem da je to slučaj i sa riječkim muslimanima.
Nakon izlaganja bivšeg predsjednika Mešihata i Muftije, prisutnima se obratio i sadašnji predsjednik Mešihata IZ i muftija, dr. sc. Aziz ef. Hasanović koji na prvom redu iskazao veluku zahvalnost uvaženom muftiji Omerbašiću za sva trud koji je učinio na dobrobit Islamske zajednice i muslimana u Hrvatskoj a pored zagrebačkog IC riječki IC je kruna njegovog rada. Ševko ef. Omerbašić je bio izuzetno dobar učitelj i čovjek koji je istinski živio za islamsku zajednicu. Sadšnji predsjednik Mešihata IZ  se posebno zahvalio  i čevjeku koji je bio posrednik između arapskog svijeta i Islamske zajednice u Hrvatskoj to je gosp. Halid Jasin koji je uz muftiju Omerbašića najzaslužniji za donaciju iz Qatara. Posebnu zahvalnost  iskazao je njegovoj eminenciji, Emiru Qatara koji je najveći donator doniravši sedam milijuna eura kako bi se ovaj Islamski centar izgradio. Neka mu Uzvišeni podari svako dobro i berićet u životu i vjerujemo da će se vrlo rado odazvati našem pozivu da ovaj prelijepi objekat svečano i završi. U svom izlaganju muftija, Hasanović se posebno zahvalio i Ekremu Budimliću i Ademu Smajiću ali i svima onima koji su od samih početaka ovog kapitalonog projekta kako za riječke muslimane tako i za muslimane cijele Hrvatske. Riječkim imamima na čelu sa glavnim imamom, Hajrudin ef. Mujkanovićem veliki je zadatak da nakon svečanog otvorenja Islamskom centru Rijeka dadnu ruho oplemene ga mnogobrojnim aktivnostima u što nimalo ne sumnjam, da će taj posao adekvtano i izvršiti kao i do sada.  Nakon obraćanja domaćina i gostiju učenjem fatihe sjetili smo se svih onih zaslužnih ljudi koji su dali svoj doprinos da se ovaj centar izgradi.
Čast da privremo otvori Islamski centar pripala je najzaslužnijem čovjeku muftiji Šrvki ef. Omerbašić. Prvi akšam namaz u prostorijam Islamskog centra klanjan je u četvrtak, imamio je glavni imam MIZ Rijeka, Hajrudin ef. Mujkanović uz prelijepi glas i pratnju mujezina Ammara Đikića. Akšam namazu je nazičio veliki broj džematlija što iz Rijeke tako i okolnih mjesta. Nakon akšam namaza nastavljeno je druženje na platou Islamskog centra sve do travih namaza kada se začuo ponovo ezan za jaciju i teravih namaz.
Prvu teravih namaz i jaciju uz veliki broj džematlija su predvodili riječki imami, Adnan ef. Đikić, Hidajet ef. Hasanović i Hajrudin ef. Mujkanović  a nakon završetak prve teravije prisutnima se obratio muftija, dr. Aziz ef. Hasanović. U svom kartkom izlaganju osvrnuo se na blagodati ovogodišnjeg mjeseca  ramazana, a prva i najvažnija je da smo ga dočekali u Islamskom centru što je neizmjerna Allahova milost. Riječki muslimani su dobili objekat koji je zasigurno najljepši na cijeloj regiji pa čak i šire. Ovaj Islamski centar mora biti rasadanik svakog dobra i on je ogledalo svakog muslimana u Rijeci. Ramazan je istinska prilika svakom od nas da se duhovno oplemeni i uzdigne jer je to prilika koja ako se propusti nikada se ne može nadoknaditi. Vama riječkim muslimanima čestitam na ovogodišnjem ramazanu moleći Svevišnjeg da vam podari svako dobro berićet. Radosti i veselju nakon obavljene prve teravije nije bilo kraja kod svih onih koji su svoju prvu teraviju klanjali u Islamskom centru Rijeka.
PRVA DžUMA u CENTRU
 
Muslimani Rijeke i cijele županije će zasigurno pamtiti 20.07.2012.g. time što su po prvi put klanjali džumu namaz u Islamskom centru. Gost na džumi namazu je opet bio muftija, dr. Aziz ef. Hasanović koji se džematu, sada već po drugi put od preuzimanja manadata muftije za Hr obratio riječkom džematu. Poseban naglask dao je džumi namazu toj neizostavnoj obavezi svakog muslimana ma gdje on bio ukazavši na činjenicu da jedini trenutak kada je muslimanu zabranjeno raditi je vrijeme džume namaza. Posebno se zahvalio majkama koje su došle na džumu namaz jer sada imaju adekvatan prostor da mogu doći i na džumu namaza i na taj način povećati svoje znanje o Islamu. Kao gost na prvoj džumi uz muftiju bili su tajnik i šef ureda muftije, mr. Nermon Botonjić, ravnatelj Zaklade/Vakufa, Dževdet Tinjić i pulski imam, Omer ef. Omanović koji je svojim lijepim glasom proučio prvi ezan za džumu namaz. Prvu hutbu u Islamskom centru Rijeka predvodio je dugogodišnji glavni riječki imam, Adem ef. Smajić koji je u svojoj hutbi naglasak dao džamiji kao glavnoj ulogi u životu svakog muslimana. (Hutbu donosimo u cjelosti).
Prvu džumu namaz klanjao je predsjednik Mešihata IZ i muftija, dr. Aziz ef. Hasanović nakon čega je proučena i prva mukabela u Islamskom centru Rijeka a učači prve mukabele, uz prisustvo velikog broja vjernika bili su: muftija, dr. Aziz ef. Hasanović, glavni imam MIZ Rijeka, Hajrudin ef. Mujknaović, riječki imam, Hidajet ef. Hasanović, riječki imam, Adem ef. Smajić, riječki imam Adnan ef. Đikić, pulski imam, Omer ef. Omanović, tajnik Mešihata IZ u HR, Nermin ef, Botonjić, učenik Islamske gimanzije, Ammar Đikić, muallima, Meliha h. Hasanović i muallima Besima h. Đikić. 
Neka Uzvišeni nagradi svakog onoga koje na bilo koji način pomogao izgradnju IC u Rijeci i neka Svevišnji podari svako dobro i berićet u Islamskom centru Rijeka.
Hajrudin Mujkanović