Prva tribina u Islamskom centru Rijeka u povodu Dana ašure

Islamski centar Rijeka (140 x 92)

img_7406

U petak. 15.11. održana je prva tribina u Kongresnoj dvorani Islamskog centra Rijeka na temu “Vjernici za mir”. Gosti predavači bili su članovi “Inicijative vjernici za mir” koja okuplja pripadnike različitih vjerskih zajednica s ciljem promicanja mira i podsticanja vjernika u davanju svoga doprinosa izgradnji mira. Pored uvaženih gostiju, tribini su prisustvovali izaslanik muftije mr. sc. Nermin ef. Botonjić, zamjenik župana Primorsko-goranske županije g. Petar Mamula, ravnatelj Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića Mevludi ef. Arslani, pastor Baptističke crkve g. Giorgio Grlj, imami te brojne džematlije.

img_7391

Obraćanje glavnog imama MIZ Rijeka, Hajrudin ef. Mujkanovića

Pred punom dvoranom Islamskog centra glavni imam Hajrudin ef. Mujkanović otvorio je tribinu uputivši selam i pozdrav prisutnima nakon čega je ukratko predstavio goste: Anu Raffai, Amru Pandžo, Želimira Srneca i Adnana Hadanbegovića. Pozdrave i selame u ime muftije dr. Aziz ef. Hasanovića uputio je šef Kabineta mutije mr. sc. Nermin ef. Botonjić koji je u obraćanju ukazao na današnje stanje u svijetu i postojanje brojnih sukoba u svijetu te potrebu aktivnijeg angažmana vjernika u izgradnji mira. Potom je prisutne pozdravio zamjenik župana PGŽ g. Mamula koji je izrazio potporu Inicijativi i radu u izgradnji mira, suživota i tolerancije. Potom se prisutnima obratio i pastor Grlj. U svojim izlaganjima predavači su istaknuli što ih je zapravo ponukalo da se uključe u jedan ovakav projekt koji će promicati mir. Budući da dolaze iz zemalja regije bilo je zanimljivo slušati njihova iskustva te iskušenja s kojima se susreću. Nakon predavanja uslijedila je diskusija u kojoj su učestvovali prisutni. Potom se pristupilo potpisivanju Deklaracije koja promiče sprječavanje nasilja i promicanje mira. Tribina je završila kušanjem ašure koju su pripremile članice Vijeća žena Medžlisa Islamske zajednice Rijeka. Da sve ne protekne samo u priči, pobrinule su se članice hora Selsebile lijepom izvedbom ilahije.

Govor glavnog imama, Hajrudin ef. Mujkanovića, Poštovani zamjeniče župana, gospodine Mamula, poštovani izaslaniče Muftije, gospodine Botonjić, cijenjeni predavači večerašnje tribine, dame i gospodo, esselamu ‘alejkum i dobar večer.

img_7406

Obraćanje zamjenika župana PGŽ-e, gospodina Petra Mamule

Uz nedavni svečanitrenutak otvorenja IC Rijeka ovo je jedan od posebnih dana jer sa radošću i punim srcima otvaramo vrata za događaj kakvima je ovaj centar i namijenjen: da ponudi gostoprimstvo svim ljudima koji žele ujediniti svoja znanja kako bi se bolje međusobno poznavali i bez obzira tko smo, otkud dolazimo i koje smo vjere – dali sve od sebe da svijet bude bolje, ljepše i pravednije mjesto. Mjesto na kojem svi mogu slobodno izražavati svoja uvjerenja, sticati nova znanja i obasjavati svoje suputnike, sugrađane, susjede svjetlošću vlastite vjere.  Čini mi posebnu čast i zadovoljstvo večeras svečano otvoriti i najaviti Prvu tribinu u Kongresnom centru novootvorenog Islamskog centra i najaviti temu koja u sebi nosi najveću poruku današnjem nemirnom svijetu „Vjernice i vjernici za mir

img_7394

Obraćanje izaslanika Muftije, Nermin ef. Botonjića

Živimo u užurbanom i neizvjesnom vremenu, vremenu koje postaje sve teže, vremenu stalnih ratova i kretanja nevinih ljudi zbog toga što pripadaju ovoj ili onoj religiji, naciji, narodu ili kulturi. Večerašnja tribina kao i sama tema ima mnogo poveznica a to su: Islamski centar, Država Katar kao najveći donator Islamskog centra i Inicijativa vjernici za Mir koja jeosnovana 2006.g. a2013. u Dohi na održanoj 10. Međuvjerskoj konferenciji u organizaciji Međunarodnog centra za međureligijski dijalog iz Dohe (Doha International Center for Interfaith Dialogue- DICID) dodijeljene su nagrade najboljim projektima u oblasti međuvjerskog dijaloga. Obzirom da je navedena konferencija bila deseta po redu, uz goste iz cijeloga svijeta, obilježavanje ovog jubileja dalo je dodatni značaj konferenciji kao i poseban svečani ugođaj. Od 150 prijavljenih projekata iz cijelog svijeta, tri organizacije i tri pojedinca nagrađeni su za najuspješnije projekte na polju međuvjerskog dijaloga. Glavnu nagradu je dobio (dr. Muhammed es-Sammak) generalni sekretar Kršćansko-muslimanskog vijeća za dijalog u Libanu. Među tri nagrađene organizacije bila je i regionalna inicijativa „Vjernici za mir“, koja okuplja mirovne aktiviste/ice iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske – muslimane, katolike, pravoslavce i protestante koji u svojim vjerama pronalaze inspiraciju za izgradnju mira i promociju nenasilnog djelovanja. Na konferenciji je 300 učesnika i učesnica, Jevreja, kršćana, muslimana i pripadnika drugih vjerskih zajednica iz više od 70 zemalja imalo priliku razmijeniti iskustva o radu na međuvjerskom dijalogu kroz različite oblasti, poput medija, pravde, akademskih istraživanja, izgradnje mira i razrješenja konflikata.

img_7393

img_7377

img_7422

Glavni imam, Hajrudin ef. Mujkanović se na kraju zahvalio svima prisutnima na dolasku na tribinu a posebno uvaženim gostima.U divanhani MIZ nastavljeno je druženje sa gostima i predavačima uz kušanje i ašure koju su pripremile članice Vijeća žena MIZ Rijeka.

img_7424

Zajedničko druženje nakon tribine

H. M.