Prvi posjet Povjerenstva za studenski pastoral Riječke nadbiskupije Islamskom centru

web1 (140 x 86)

U organizaciji Povjerenstva za studentski pastoral Riječke nadbiskupije grupa riječkih studenata, predvođeni studentskim kapelanom, vlč. Velimirom Martinovićem i župnikom župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, vlč. Mariom Gerićem, posjetili su u subotu, 8. ožujka Islamski centar u Rijeci.

Prema riječkima povjerenika za studentski pastoral, vlč.  Martinovića, studenti su predložili posjet Islamskom centru u kojemu su se upoznali s islamom i time započeli svoj program koji je na tragu ekumenskog i međureligijskog dijaloga. “ Svi su s oduševljenjem prihvatili ideju da se kroz posjete vjerskim zajednicama i ustanovama upoznaju približe drugačijim vjerovanjima i tako bolje razumiju ljude s kojima žive.Kao prvu adresu koju će posjetiti odlučili su se za Islamski centar.”

Dočekao ih je i s načelima islamske vjere, rada Islamske zajednice u Rijeci te Islamskim centrom upoznao imam Medžlisa Islamske zajednice u Rijeci, Hidajet Hasanović. “ Drago nam je da sve češće u Islamski centar dolaze oni koji nisu islamske vjeroispovijesti jer  sam naziv ‘Islamski centar’ znači da nudimo raznolike sadržaje.Ovdje se organiziraju  druženja, tribine, simpoziji i ovo je samo jedan u nizu od posjeta katolika kao većinskog naroda u Rijeci i predstavnika Katoličke crkve s kojima imamo odličnu suradnju.”  Najčešća pitanja koja posjetitelji postavljaju tijekom posjeta vezana uz  molitveni prostor i  način na koji se obavljaju molitve, rekao je riječki imam. Jedno od pitanja koja se često postavlja je prakticiranje molitvenog života muslimana u svakodnevnom životu i usklađivanje vremena za molitvu sa svakodnevnim obavezama i poslom, rekao je dodavši da Islamski centar svakodnevno posjećuju grupe od kojih posebno ističe one iz odgojno-obrazovnih ustanova, od osnovnih škola do fakulteta. “ Nisu to samo posjetitelji iz Rijeke i Hrvatske, nego i iz drugih zemalja. Rijeke je okružena turističkim destinacijama i sve više ljudi tijekom svog odmora u Primorsko-goranskoj županiji dolaze u posjet Islamskom centru.”

Riječki Islamski centar središte je molitvenih i kulturnih događanja za 11.200 muslimana Primorsko-goranske županije, od toga 6.500 živi u Rijeci, dok u Republici Hrvatskoj živi oko 80.000 muslimana. Kao zanimljivost, riječki imam je studentima rekao da je Hrvatski sabor islam priznao 1916. godine, puno prije mnogih europskih zemalja.

Tekst je preuzet sa stranice Nadbiskupije riječkehttp://ri-nadbiskupija.com/index.php/aktualnosti/572-prvi-posjet-islamskom-centru

H.H.