Prvi regionalni mevlud imama Primorja, Istre, Karlovca i Slavonskog Broda

hidžra mala

 

 

 

hidžra_11

U petak, 16.11.2012.g. u Islamskom centru Rijeka svečano je održan prvi regionalni mevlud imama Primorja, Istre i Karlovca povodom nove 1434. hidžretske godine. Domaćin zajedničkog mevluda je bio Izvršni odbor i Muallimsko vijeće MIZ Rijeka koji su  kao i do sada bezbroj puta draga srca dočekali musafire iz Umaga, Poreča, Labina, Pule, Karlovca i Slavonskog Broda koji su sasvojim imamima došli organizirano na svečanost obilježavanja Nove 1434.h.g.

hidžra_13

Izvođači mevludskog programa

Svečani mevludski program je započeo nakon klanjanja jacije namaza koju je predvodio izaslanki Muftije, Mevludi ef. Arslani. Prije samog početka programa glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović je poselamio sve prisutne a posebno članove Mešihata i Sabora IZ u Hrvatskoj, muallime, glavne imame i imame kao džematlije navedenih medžlisa te im se u svoje osobno ime i u ime IOM Rijeka zahvalio na dolasku na Prvi zajednčki regionaln mevlud imama Primorsko-Goranske županije, Istarske i Karlovačke a kao gost iz najudaljenije županije u Hrvatskoj je bio i glavni imam MIZ Slavonski Brod, Husret ef. Hasanović. Potom je predstavio sve nazočne imame  o otvorio svečani mevlud. Program u povodu Nove 1434.h.g. su izveli zborovi MIZ Rijeka: mlađi zbor polaznika vjeronauka, zbor Vijeća žena, zbor “SELSEBIL” te zbor imama kao i najmlađi polaznici mektebskog vjeronauka. Program je učenjem kurana otvorio glavni imam MIZ Poreč, Ismet ef. Ibiši. Nakon jednostanog programa prisutnima se nakratsko obratio i predsjednik IOM Rijeka koji je pohvalio inicijativu zajedničkih manifestacija i još jedno, m se zahvalio svim izvođačima programa i imamima te džematlijama koji su svojim prisustvom uveličali ovu manifestaciju.

hidžra_19

Zajednički domjenak

Kao gost večeri a ujedno i izaslanik Zagrebačkog muftije je bio i ravnatelj Islamske gimnazije, Mevludin ef. Arslani koji je u prvom redu prenio selame uvaženog muftije te u svom nadahnutom govoru iznio neke od značajki i pouka same hidžre naglasivši da je hidžra bila presudni događaj za povijest islama i muslimana. Svakakao nije se mogo neosvrnuti i samu posjetu visoke delegacije R Hrvatske na čelu sa uvaženim predsjednikom Hrvatske a u delegaciji je bila i delegacija Mešihata IZ na čelu sa uvaženim muftijom koji se u nekoliko navrata susreo sa njegovom ekselencijom, Emirom od Qatara koji čvrsto obećao da će doći na samo otvorenje Islamskog centra u narednoj godini neprecizrajući točan termin dolaska.

hidžra_20

Nakon petnaestmnutnog izlaganja čestitao je na prekrasnoj manifestacijiu povodu Nove 1434. hidžretske godine nadajući da će postati stalna tradicija i praksa kako riječkih muslimana tako i cijele Istre i Karlovca. Na kraju je proučio dovu moleći Svevišnjeg Boga da pomogne muslimane diljem svijeta a posebno da Uzvišeni podari zdravlja njegovoj ekselenciji, Emiru od Qatara koji je svojom donacijom najveći donator Islamskog centra.

Po završetku svečanog dijela mevludskog programa za sve prisutne u kongresnoj dvorani Centra priremljen je domjenak uz druženje.

Molimo Uzvišenog da svakog onog koji je podržao ovu manifestaciju nagradi neizmjernom nagradom a posebno naše vrijedne hanume koje su se uz MIZ pobrinule za domjenak.

(Ostale fotografije možete pogledati u rubrci “GALERIJA)

Hajrudin ef. Mujkanović