Radionica – Strategija razvoja vjerskog turizma grada Rijeke do 2020.g.

Islamski centar rijeka mala

RADIONICE U SKLOPU IZRADE STRATEGIJE RAZVOJA VJERSKOG TURIZMA GRADA RIJEKE DO 2020.

strategija_razvoja_vjerskog_turizma_2

U sklopu izrade Strategije razvoja vjerskog turizma grada Rijeke do 2020. godine, koju za Turističku zajednicu grada Rijeke izrađuje Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Ika, u četvrtak, 23.04.2015.g. održane su tri radionice za glavne sudionike vjerskog turizma, od predstavnika vjerskih zajednica preko gradske uprave i drugih pratećih službi do predstavnika turističkog sektora.Radionice su organizirane s ciljem prikupljanja stavova i mišljenja o mogućnostima razvoja vjerskog turizma u Rijeci od predstavnika tri glavne skupine dionika.

Tako su na radionice pozvani pripadnici svih vjerskih zajednica koje djeluju na području Rijeke, drugu skupinu čine predstavnici gradske uprave, komunalnih i trgovačkih društava u gradskom vlasništvu, zdravstvenih i kulturnih ustanova te policije, dok treću grupu dionika čine turistički djelatnici. Strategiju razvoja vjerskog turizma grada Rijeke izrađuje tim na čelu s prof. dr. sc. Zdenkom Cerovićem.

strategija_razvoja_vjerskog_turizma_1

Sudionike radionica, koje se odvijaju u hotelu Bonavia, pozdravili su gradonačelnik Rijeke i predsjednik TZ grada Rijeke Vojko Obersnel te direktor TZ grada Rijeke Petar Škarpa. Zahvalivši se svima koji su pokazali interes da svojim savjetima i mišljenjima pomognu u stvaranju strategije, gradonačelnik Obersnel kazao je kako se u Rijeci, iako nikada neće biti isključivo turistička destinacija, u posljednjih desetak godina sve više razvija turistički sektor, a zadnjih nekoliko godina ostvareni su i zapaženi turistički rezultati.

Mnogi posjetitelji Rijeke u svoje turističke itinerare često uključuju upravo posjete sakralnoj arhitekturi, koja datira iz 5. stoljeća, a naš se grad može pohvaliti specifičnostima kao što je Katedrala sv. Vida, koje je jedina barokna rotonda monumentalnih proporcija izgrađena na tlu Hrvatske ili pak modernom arhitekturom crkve sv. Nikole. Predvodnik vjerskog turizma u Rijeci svakako je Trsatsko svetište, dok novoizgrađeni Islamski centar, odnosno džamiju, posjećuje sve veći broj vjernika i turista.

strategija_razvoja_vjerskog_turizma_3

“Mišljenje svih dionika vjerskog turizma izuzetno nam je važno, a zajedno možemo puno toga pokazati, od materijalnih vrijednosti do ljudskih vrijednosti – zajedništva, suživota i razumijevanja koje već dugi niz godina njegujemo u Rijeci,” poručio je gradonačelnik Obersnel.

H.M.