Ramazanska čestitka glavnog imama MIZ Rijeka

Poštovana braćo i sestre, cijenjene džematlije

Uzvišeni u Kur’anu kaže:U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla. Tko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a tko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti – Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate – da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na Pravi put, i da zahvalni budete“ (Bekare: 185).

Ni jedno drugo vrijeme kao ramazansko, ni jedno drugo stanje kao stanje posta, ne čini nas tako ustrajnim i odlučnim da razvijemo vrline i savladavamo svoje loše osobine. Post nas odgaja da razumijemo patnje obespravljenih, poniženih, gladnih i žednih, i pomaže nam da svoj život oplemenimo djelima dobročinstva. Čovjekova odluka da posti velika je odluka, jer se odriče onoga za čim inače žudi. Takvu odluku može donijeti samo osoba jake volje i čvrstog karaktera. Vjerujući u sve duhovne milodare ovoga mjeseca, braćo i sestre, želimo vam mubarek, blagoslovljen, ramazan i post u njemu, neka Uzvišeni ukabuli sve ramazanske ibadete. Neka sa ovim mjesecom u vaše obitelji dođe međusobna ljubav, među sve ljude međusobno poštovanje i volja da postupaju sa drugima onako kako bi voljeli da se sa njima postupa.

Ramazan je jedinstvena prilika za svakog od nas a posebno za nas koji će mo se ovog ramazan pripremati za završetak izgradnje Islamskog centra u Rijeci a samim tim započeti sa pripremama za svečano otvorenje Riječke ljepotice (Islamskog centra). Stoga iskoristimo sve blagodati mjeseca ramazana i okoristimo onim što nam on donosi i nudi.

Svim muslimanima u Svijetu a posebno muslimanima u Primorsko-Goranskoj županiji u svoje osobno kao i u ime Medžlisa IZ Rijeka, želim sretne, berićetne i hairli ramazanske dane.

R A M A Z A N     Š E R I F    M U B A R E K    O L S U N!

Glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović