Ramazanska poruka-čestitka glavnog imama MIZ Rijeka

islamski_centar_mala_1

Ramazanska poruka i čestitka, glavnog imama MIZ Rijeka, Hajrudina ef. Mujkanovića

„O vjernici,  propisuje vam se post,  kao što je bio propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonuli, da biste bili bogobojazni, da biste bili svjesniji Boga“. Kuran

Ovim ajetom (stavkom) iz časnog Kur’ana muslimanima se naređuje treća islamska dužnost, a to je post u mjesecu Ramazanu, najodabranijem mjesecu u godini. Ramazan je najblagoslovljeniji mjesec u godini jer nas podsjeća na brojne važne događaje i vjerske ustanove; u mjesecu Ramazanu otpočelo je Božije objavljivanje Kur’ana koji predstavlja središnju istinu islamskog života;  u tom mjesecu muslimanima je naređen post kao jedan od temelja islama; u ovom mjesecu kroz zekat i sadekatul-fitr, vjerske materijalne doprinose čistimo svoju imovinu stvarajući socijalnu sigurnost i ravnotežu u muslimanskoj zajednici i vodeći brigu o onima kojima je pomoć potrebna.

Svaki od navedenih događaja i ustanova simbolizira temeljne islamske ideje. Objavljivanje Kur’ana simbolizira pobožnost, obrazovanje i prosvjetu općenito,post simbolizira izgrađivanje, oplemenjivanje, i discipliniranje čovjekove duše, dok vjerski materijalni obavezni doprinosi  simboliziraju islamsku solidarnost i požrtvovanost za druge.

Srž i kruna mjeseca ramazana je svakako post koji predstavlja čin ljubavi stvorenog prema Stvoritelju i izraz snažne volje da se upravlja sobom i  svojim prohtjevima. Zato Uzvišeni Bog za post kaže: “Post je Moj i Ja za njega posebno nagrađujem”.

Čovjek je u sredini između razuma duše i požude tijela. U tom stalnom nadmetanju između čovjekovog duha i čovjekovog tijela najbolji sudija je pobožnost kojeg propisuje vjera kroz post. Jer u postu duša i tijelo postaju jedno biće u pokornosti Uzvišenom Bogu. Stvaranje pozitivne navike odricanja-čeličenje volje su najvažnije i najkorisnije posljedice islamskog (ramazanskog) posta, a i postom se istovremeno suosjećamo sa milijunima gladnih kojima je post svakodnevica te čovjek na taj način izgrađuje kod sebe zadovoljstvo sa svim što ima.

Postom, tom najvećom školom bogobojaznosti, pobožnosti, iskrenosti, privrženosti i odanosti Bogu, učimo se izdržljivosti, strpljivosti, spremnosti, odlučnosti, ustrajnosti, te humanizmu, moralnosti, solidarnosti, samosavlađivanju, disciplini, liječeći dušu od egoizma, pohlepe, mržnje, zlobe, nepotrebnog govora i sličnih ružnih navika. Nadam se da ćemo svi uspješno položiti ramazansku školu u kojoj je najvažniji predmet strpljivost, te izgraditi moralne kvalitete koje su nam danas itekako potrebne.đ

Predstojeći blagoslovljeni mjesec Ramazan, hvala dragom Bogu dočekujemo u Islamskom centru Rijeka a ramazan je najbolja prilika da muslimani u cijelom svijetu, a posebno muslimani Rijeke, pokažu ljepotu svoje vjere u radosnoj riječi Kur’ana, u dobrom duhu mubarek Ramazana i u iskrenoj dovi (molbi) Uzvišenom Bogu da nas  ramazan oplemeni, preporodi naša srca i duše i osvjetli plemenite ciljeve u životu.

Svim muslimanima grada Rijeke i Županije od srca čestitam nastupajući Ramazan moleći dragog Boga da ga ispostite u svakom dobru, zdravlju i u najljepšoj pobožnosti.

RAMAZAN  ŠERIF  MUBAREK  OLSUN!

Glavni imam MIZ Rijeka

Hajrudin ef. Mujkanović