Ramazanska poruka muftije dr. sc. Aziz ef. Hasanovića

Islamski centar rijeka mala

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović

Predsjednik Mešihata

Ramazanska poruka 1435/2014.

Poštovane sestre i draga braćo,

U petak 27.06. 2014. sa zalaskom sunca počinje  odabrani mubarek mjesec ramazan po 1435. put. To je IX. mjesec po Hidžri, a u njemu su posebnosti za muslimane cijelog svijeta: početak objave Kur’ana i post kao jedan od pet temelja islama. Za mjesec ramazan uvijek kazujemo da je mjesec Kur’ana, što zbog početka Objave u njemu, što zbog činjenice da vjernici s posebnom pobožnošću uče i tumače Kur’an bilo individualno ili zajednički putem mukabela u džamijama što doprinosi povezanosti među vjernicima u Božjoj poruci. Svakako je ovaj mjesec prigoda da preispitamo svoj odnos prema Kur’nu i svim normama koje nam Kur’an nalaže ta da sačinimo vlastitu inventuru svojih postupaka i usklađenosti sa zahtjevima Kur’ana. Po riječima poslanika islama Muhameda a.s. ovaj mjesec je mjesec Božje milosti, međuljudskog praštanja i najbolja mogućnost i vrijeme  oprosta grijeha  od Uzvišenog Allaha dž.š.. Iskoristimo ovaj mjesec da svojim djelima sebi priskrbimo Božju milost te praštajući drugima steknemo oprost Božiji. Svakako najbolji put da to sve učinimo jeste da izvršavamo sve Božje odredbe, jedna od njih temeljna je u ovom mjesecu, a to je post koji prati molitva (namaz) kao i davanja za opće dobro kroz zekat i sadekatul-fitr.

Svi zahtjevi Božji u ovom mjesecu imaju zadaću da kod vjernika pobude ljubav prema čovjeku poglavito prema onima koji nemaju, a što je rezultat ljudske pohlepe zbog koje je ravnoteža narušena. Također i ljubav prema ugroženima uslijed ratnih događanja, prema obespravljenima zbog raznih vladajućih sustava, prema protjeranima zbog opasnosti po vlastite živote, prema iseljenima zbog poplava i klizišta. Cilj posta sa svim pratećim propisima u mjesecu ramazanu je da odgoji čovjeka koji je bogobojazan. Najveća garancija njegove osobnosti je bogobojaznost pa se često naglašava: „Ne boj se onog tko se Boga boji!“ Ovo je mjesec pomaganja potrebitim s toga pozivam sve vjernike u Jednoga Boga, bez obzira na njihovo prakticiranje vjere da pomognu osobama u poplavljenim područjima kako bi ublažili štetu koja ih je zadesila. Svaka pomoć je dobro došla.

U ovim odabranim danima molimo za mir u svijetu kao najveću svetost. Budimo od onih koji će pozivati u sveti mir, a ne u sveti rat, jer rat nikom ne donosi dobro. Osudimo sve one koji u ime vjere pozivaju na ubijanje nevinih ljudi, žena, djece, kao i one koji razaraju i pustoše gradove, sela i uništavaju sve do čega dođu. Svojim postupcima, položajima i odorama ne unosimo nemir i smutnju među ljude, širimo ljubav, jer je Bog izvor ljubavi!

S molbom Svevišnjem Bogu da nam nastupajući mjesec ramazan bude nova prilika i nadogradnja u našem vjerovanju te potvrđivanju istog kroz naša djela,

Ramazan šerif mubarek olsun!

Zagreb, 26. 0’6. 2014.