RAMAZANSKA PORUKA MUFTIJE

U ime Allaha Milostivog, Samilosnog!

Poštovana sestro i dragi brate, es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Obraćam vam se u ozračju nastupajućeg mjeseca ramazana, zahvalan Svevišnjem Bogu koji nam je omogućio da isti još jednom dočekamo. Ramazan pruža novu nadu, izazov i veliku mogućnost, a nekima i novi početak. Nada je svakome tko razumije njegove poruke i blagodati koje s njim dolaze. Mogućnost čišćenja svoga tijela postom, svoje duše namazom i ramazanskim ibadetima, svoga imetka davanjem zekata, zaštite svoje obitelji davanjem sadekatu-l-fitra, jačanjem vlastite duhovnosti i profiliranjem vjerničkog bića družeći se s Kur’anom, dio su Božje milosti iskazane samo u mjesecu ramazanu. Obvezni propisi u ramazanu /farzovi/ vrijedni su sedamdeset puta više nego izvan ramazana, a svi dobrovoljni ibadeti/nafile/ u ramazanu imaju vrijednost obveznih djela /farzova/izvan ramazana. Sve navedeno predstavlja i izazove s kojima se susrećemo tijekom ramazana jer od nas zahtijeva dodatan angažman i veliko odricanje. Islam nas uči i odgaja na odricanja s ciljem stjecanja Božje milosti i Njegova zadovoljstva. U tim odricanjima leži i velika mogućnost uspjeha kako na ovom tako i budućem svijetu. Ramazan je prigoda da preispitamo svoj odnos prema sebi, svojoj obitelji, svojoj zajednici i Svevišnjem Bogu. Budimo iskreni prema sebi, podvucimo linije u određenim grijesima, pokajmo se i ramazan uzmimo novim početkom. To je put kojim nas poziva Uzvišeni Allah i ohrabruje Njegov poslanik Muhammed a.s. Tko ovim putem krene imati će Njegovu pomoć i zaštitu.

Naša zajednica uživa ugled u društvu, a kao organizirana zajednica prepoznata je u svijetu. Čuvajmo njezin dignitet, njezino jedinstvo i vrijednosti jer samo tako možemo očuvati sebe. Budimo istinski predstavnici naše zajednice u društvu i svojim postupcima doprinesimo da ona bude još bolja. Klonite se svake laži koja unosi fitnu/smutnju među ljude za koju je Svevišnji rekao da je „laž i smutnja veći grijeh od ubojstva.“ Ramazan je najbolja prigoda da se sebi vratimo.

Molim Svevišnjeg Boga da nam nastupajući mubarek ramazanski dani budu osvježenje naših srca, ispunjenje naših dova, jačanje našeg imana, učvršćivanje naših međusobnih odnosa poglavito jačanje rodbinskih veza i obiteljskih vrijednosti. Neka se našim dobrim djelima obraduju naši umrli, našim dovama i pažnjom ohrabre naši bolesni, našim poklonima i ljubavlju obvesele naši najmlađi koji u nama očekuju i traže primjer iskrenog vjernika.