Ramazanske aktivnosti Medžlisa IZ Rijeka

1. Teravih namaz – će se klanjati po vaktiji samo prvih pet dana, a prva teravija je u 22:07 sati.

2. Mukabele će se učiti poslije podne-namaza u svim džematima, a učit će imami i džematlije.

3. Ramazanska predavanja četiri ramazanske hutbe, petnaest  pred/teravijskih predavanja i  predavanja u povodu mubarek noći, Lejletu-l-Kadra i Lejletu-l- Bedra. Predavanja će biti prije teravih-namaza  (svaku drugu večer).Predavači: Imami Medžlisa IZ Rijeka i gosti uz ramazan.

4. Predavanja za žene – subotom  poslije teravih-namaza. Predavači: muallime Medžlisa IZ Rijeka Almedina h. Mujkanović, Besima h. Đikić,     Meliha h.Hasanović i Ramiza Tirić. 

5. Mevludi proučit će se povodom mubarek noći Lejletu-l-Bedra i Lejletu-l-Kadra a program će izvesti imami i muallimi Medžlisa IZ sa polaznicima Islamskog vjeronauka.

6. Omladinski susretisubotom posjet riječke omladine drugim medžlisima.

7. Omladinski iftari će biti organizirani nedjeljom (15./22. i 29.08) u divanhani MIZ Rijeka.

8. Ramazanski iftari Izvršni odbor Medžlisa IZ Rijeka i ove godine će uz Vašu dugogodišnju  pomoć i suradnju organizirati ramazanske iftare, prije svega za najpotrebnije članove naše Zajednice i za sve one koji su željni okusiti slast zajedničkih iftara. Kao i predhodnih godina, i ove godine svoje iftare možete donirati na sljedeći način: novčanom uplatom ( jedan iftar – 40 kuna ) u uredu Medžlisa IZ Rijeka; donacijom u namirnicama ili donošenjem gotovih iftara u Zajednicu ( uz dogovor sa osobljem ) MIZ Rijeka. Neka Vas Uzvišeni Bog nagradi za nesebičan trud u potpomaganju pripreme ramazanskih iftara za postače.

9. Radno vrijeme divanhane – od iftara do kasno iza teravih-namaza.

10. Uplate zekata i sadekatu-l-fitra po odluci Rijaseta IZ u BiH visina nisaba za ramazan 2010/1431. h.g. iznosi 2.970,00 Eura. Minimalni zekat iznosi 75,00 eura ili 540,00 kuna. Visina  sadekatu-l-fitra i ove godine iznosi 30, 50 i 100 kuna po osobi. Molimo Vas da svoje obveze zekata i sadekatu-l-fitra uplatite u mjestu gdje stalno boravite i radite, te da iste namijenite u vjeronaučni fond i vjersko prosvjetne djelatnosti Islamske zajedniceu Promorsko-Goranskoj županiji, te na taj način olakšate rad, napredak i razvoj naše  Zajednice. Neka Vam Uzvišeni primi Vaše zekate, sadekatu-l-fitre i ostala davanja u ramazanu.

11.  Nastava islamskog vjeronauka – u školama će započeti u ponedjeljak, 06.09.2010.g. a mektebska nastava u subotu 18.09.2010.g.. Upis na mektebsku nastavu za 2010/2011.g. će bit u subotu 04.09.2010.g.,u prostorijama Medžlisa IZ s početkom u 10:30 sati. Vjeronauk u školama će se održavati u četrdesetpet osnovnih i srednjih škola u PGŽ-i. Nadamo se da će Islamski vjeronauk i u ovoj školskoj godini biti naš i Vaš prioritet, a to možemo postići samo zahvaljujući Vama roditeljima koji svoju djecu budete slali na vjeronauk. Pozivamo Vas da ispunite svoju roditeljsku obvezu da svoju djecu pošaljete na nastavu Islamskog vjeronauka kako u škole tako i mekteb.

 R a d n o  v r i j e m e  u r e d a  M e dž l i s a  IZ R i j e k a svaki dan od 09:00 do 16:00 sati, te od 16:30sati do 20:45 sata

           N a p o m e n a:  Sve gore navedene aktivnosti će se obavljati u: Medžlisu IZ Rijeka, Grivice br. 6;  Džematu Zamet, Kružna br. 6; Džematu Krk (Njivice), Gromačine 19;  Džematu Crikvenica, Vukovarska 76.,Džematu Zadar

Molimo Vas da svojim sugestijama, savjetima, kritikama kao i svojim angažmanom poboljšate rad i napredak Zajednice, ali Vas isto tako molimo, ukoliko niste izvršili svoje materijalne obveze prema Islamskoj zajednici u Rijeci da to učinite, u svoju korist i korist islama.

Prvi dan Ramazanskog bajrama je četvrtak 09. rujna 2010.g., sabah-namaz (06:00 sati)  bajram-namaz (07:15 sati) će se klanjati u sportskoj dvorani „Dinko Lukarić“ na Kozali.  

Čestitamo Vam nastupajući mjesec ramazan, da ga u zdravlju, radosti i rahatluku ispostite!                                           

                                                                                                      Glavni imam riječki,  Hajrudin ef. Mujkanović