Ramazanske aktivnosti MIZ Rijeka

islamski centar mala 1

MEDŽLIS  ISLAMSKE  ZAJEDNICE  R I J E K A

A K T I V N O S T I    Z A   R A M A Z A N   2012.g. 

Teravih namazi – će se klanjati po vaktiji, a prva teravija je u 22:52 h. Teravije, džume i drugi vaktovi će se klanjati uIslamskom centru Rijeka.

Mukabele (muška i ženska) će se učiti poslije podne-namaza, a učit će je imami i muallime.  

Tečajevi Kur’ana – će biti svaki dan poslije mukabele. Tečajeve će voditi imami i muallime MIZ Rijeka.  

Ramazanska predavanja – četiri ramazanske hutbe, petnaest  pred/teravijskih predavanja i  predavanja u povodu mubarek noći (Lejletu-l-Kadra i Lejletu-l-Bedra). Predavanja će biti deset minuta prije teravih-namaza  (svaku drugu večer). Predavači: Imami Medžlisa IZ Rijeka i gosti uz ramazan.  

Mevludi – proučit će se povodom mubarek noći Lejletu-l-Bedra i Lejletu-l-Kadra, a program će izvesti imami i muallimi Medžlisa Islamske zajednice Rijeka.  

Omladinska druženja – će biti organizirana shodno planu i programu OKM-a MIZ Rijeka.

Ramazanski iftari – Izvršni odbor Medžlisa IZ Rijeka ove godine neće organizirati tradicionalne ramazanske iftare (svaku večer) kao do sada, zbog preseljenja u Islamski centar i zato što prostorije restorana, ureda, dvorane još uvijek nisu završane. Međutim ovogodišnji prihodi od uplaćenih ifatra (jedan iftar 40,00 kuna) će biti prenamjenjeni za završetak Islamskog centra. Zahvaljujemo se svima vama koji ste svih ovih godina svojim donacijama pomagali organiziranje ramazanskih ifatara za najpotrebnije. Stoga vas molimo da i ovogodišnje priloge uplatite za iftare, a sredstva će biti namjenjena za završetak izgradnje Islamskog centra.

Uplate zekata i sadekatu-l-fitra – po odluci Rijaseta IZ u BiH visina nisaba za ramazan 2012./1433. h.g. iznosi3.648,00 eura (27.542,40 kuna). Minimalni zekat iznosi 91,20 eura ili 689,00 kuna. Visina sadekatu-l-fitra i ove godine iznosi 30, 50 i 100 kuna po osobi. Molimo Vas da svoje obveze zekata i sadekatu-l-fitra uplatite u Islamsku zajednicu, mjestu gdje stalno boravite i radite te da iste namjenite u vjeronaučni fond i vjersko prosvjetne djelatnostiIslamske zajednice za Primorsko-Goransku županiju, te na taj način olakšate napredak i razvoj naše Zajednice i Islamskog centra. Neka Vam Uzvišeni primi Vaše zekate, sadekatu-l-fitre i ostala davanja u blagoslovljenom mjesecu ramazanu.

Nastava islamskog vjeronauka – u školama će započeti u ponedjeljak, 03.09.2012.g. a mektebska nastava (upis) usubotu 10.09.2012.g. u prostorijama Islamskog centra s početkom u 10:30 sati. Vjeronauk u školama će se održavati u četrdeset i tri osnovne i srednje škola u PGŽ-i. Nadamo se da će Islamski vjeronauk i u ovoj školskoj godini biti naš zajednički prioritet, a to možemo postići samo zahvaljujući Vama roditeljima koji svoju djecu budete redovno slali na vjeronauk i vodili brigu o njima. Pozivamo Vas da ispunite svoju roditeljsku obvezu da svoju djecu pošaljete na nastavu Islamskog vjeronauka kako u škole tako i mekteb.

R a d n o   v r i j e m e   u r e d a   M e dž l i s a   IZ   R i j e k a

svaki dan od 09:00 do 15:00 sati  i od 15:30 do 18:00 u uredu na Trgu Grivice 6,

te od 22:30 do iza teravih namaza u Islamskom centru Rijeka.

    Sve gore navedene aktivnosti će se obavljati u: Islamskom centru Rijeka;

Džematu Crikvenica, Vukovarska 76, Medžlisu IZ Zadar, Skročini 27/a, Zadar.

Molimo Vas da svojim sugestijama, savjetima, kritikama kao i svojim angažmanom poboljšate rad i napredak Zajednice, ali Vas isto tako molimo da izvršite svoje materijalne obveze prema Islamskoj zajednici u Rijeci, da to učinite u svoju korist i korist Islamske zajednice.

Prvi dan Ramazanskog bajrama je nedjelju 19. kolovoza 2012.g. Sabah-namaz  će se klanjati u 5:40 a bajram-namaz u 6:45 sati. Sabah i bajram namaz će se klanjati u Islamskom centru Rijeka.  

              Nijet za post: „NEVEJTU EN ESUME GADEN FERIDATEN MIN ŠEHRI RAMADANE“

Dova prije iftara: “ALLAHUMME INNI LEKE SUMTU VE BIKE AMENTU VE ‘ALEJKE TEVEKKELTU VE ‘ALA RIZKIKE EFTARTU“                                                                        

Čestitamo Vam nastupajući mjesec ramazan, da ga u zdravlju, radosti i rahatluku ispostite!

Ramazan šerif mubarek olsun!                                                                

                                                                  

                                                                                                    Glavni imam MIZ Rijeka

                                                                                                   Hajrudin ef. Mujkanović