Ramazanske aktivnosti MIZ Rijeka

MEDŽLIS   ISLAMSKE   ZAJEDNICE   R I J E K A 

A K T I V N O S T I   ZA   R A M A Z A N  2011.g. 

  1. Teravih namaz – će se klanjati po vaktiji prvi tjedan a prva teravija je u nedjelju, 31.07.2011.g. s početkom u 22:26 h.
  2. Mukabele – će se učiti prije i poslije podne-namaza a učit će je imami, softe i džematlije.
  3. Ramazanska predavanja četiri ramazanske hutbe, petnaest  pred/teravijskih predavanja i  predavanja u povodu mubarek noći (Lejletu-l-Kadra i Lejletu-l-Bedra). Predavanja će biti deset minuta prije teravih-namaza (svaku drugu večer). Predavač su: Imami Medžlisa IZ i gosti uz ramazan.
  4. Predavanja za žene – će biti održavana subotom poslije teravih-namaza. Predavači su: muallime Medžlisa IZ Rijeka.
  5. Mevludi će se proučiti povodom mubarek noći Lejletu-l-Bedra i Lejletu-l-Kadra a program će izvesti imami i muallimi te zbor MIZ Rijeka “Selsebil”.
  6. Omladinski susretiće biti subotom (posjet riječke omladine drugim medžlisima).
  7. Omladinski iftari će biti organizirani nedjeljom u divanhani MIZ Rijeka.
  8. Ramazanski iftari Izvršni odbor Medžlisa IZ Rijeka i ove godine će uz Vašu dugogodišnju  pomoć i suradnju organizirati ramazanske iftare, prije svega za najpotrebnije članove naše Zajednice ali i za sve one koji su željni okusiti slast zajedničkih iftara. Kao i predhodnih godina, i ove godine svoje iftare možete donirati na sljedeći način: novčanom uplatom (jedan iftar 30 kuna) u uredu Medžlisa IZ Rijeka; donacijom u namirnicama ili donošenjem gotovih iftara u Zajednicu (uz dogovor sa osobljem MIZ Rijeka. Da bi netko organizarao svoj iftar uz ramazan potrebno uplatiti najmanje 35. Iftara ili 1.050 kuna.  Neka Vas Uzvišeni Bog nagradi za nesebičan trud u potpomaganju pripreme ramazanskih iftara za postače.
  9. Radno vrijeme divanhane – od iftara do iza teravih-namaza.

Uplate zekata i sadekatu-l-fitra po odluci Rijaseta IZ u BiH visina nisaba za ramazan 2011./1432. h.g. iznosi3.090,00 EURA. Minimalni zekat iznosi 78,00 eura ili 575,00 kuna. Visina sadekatu-l-fitra i ove godine iznosi30, 50 i 100 kuna po osobi. Molimo Vas da svoje obveze zekata i sadekatu-l-fitra uplatite u mjestu gdje stalno boravite i radite, te da iste namijenite u vjeronaučni fond i vjersko prosvjetne djelatnosti Islamske zajednice uPromorsko-Goranskoj županiji, te na taj način olakšate rad, napredak i razvoj naše  Zajednice. Neka Vam Uzvišeni primi Vaše zekate, sadekatu-l-fitre i ostala davanja u ramazanu.

Nastava islamskog vjeronauka – u školama će započeti u ponedjeljak, 05.09.2011.g. a mektebska nastava (upis) u subotu 10.09.2011.g. u prostorijama Medžlisa s početkom u 10:30 sati. Vjeronauk u školama će se održavati u četrdeset pet osnovnih i srednjih škola u PGŽ-i. Nadamo se da će Islamski vjeronauk i u ovoj školskoj godini biti naš i Vaš prioritet, a to možemo postići samo zahvaljujući Vama roditeljima koji svoju djecu budete redovno slali na vjeronauk. Pozivamo Vas da ispunite svoju roditeljsku obvezu da svoju djecu pošaljete na nastavu Islamskog vjeronauka kako u škole tako i mekteb.

R a d n o  v r i j e m e  u r e d a  M e dž l i s a  IZ R i j e k a

svaki dan od 09:00 do 19:30 sati, te od 21:45 sati do 22:15 sati

N a p o m e n a:

    Sve gore navedene aktivnosti će se obavljati u: Medžlisu IZ Rijeka, Grivice br. 6;  Džematu Zamet, Kružna br. 6; Džematu Krk (Njivice), Gromačno 19;  Džematu Crikvenica, Vukovarska 76 i Medžlisu IZ Zadar, Skročini 27/a, Zadar.

Molimo Vas da svojim sugestijama, savjetima, kritikama kao i svojim angažmanom poboljšate rad i napredak Zajednice, ali Vas isto tako molimo, ukoliko niste izvršili svoje materijalne obveze prema Islamskoj zajednici u Rijeci da to učinite, u svoju korist i korist zajednice.

Prvi dan Ramazanskog bajrama je utorak 30. kolovoza 2011.g.. Sabah-namaz  će se klanjati u 05:40 a bajram-namaz u 06:40 sati. O mjestu obavljanja sabaha i bajram namaz ćemo Vas na vrijeme obavijestiti putem medija.

Čestitamo Vam nastupajući mjesec ramazan, da ga u zdravlju, radosti i rahatluku provedete!                                           

Glavni imam MIZ, Hajrudin ef. Mujkanović