Ramazanske aktivnosti (Ramazan 2014.g.)

Islamski centar rijeka mala

MEDŽLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE RIJEKA       

    RAMAZANSKE AKTIVNOSTI 2014/1435.h.g.

Teravih namazće se klanjati po vaktiji a prva teravija je u petak, 27.06. u 23:15 h.

Mukabeleće se učiti (sabahska) prije sabah namaza 20 minuta nakon sehura (pola džuza) i (podnevska) poslije podne-namaza (pola džuza). Mukabelu će učit imami, muallime i softe.Škola Kur’anaza džematlije će biti poslije podnevske mukabele: ponedjeljak-utorak-srijeda-nedjelja (voditelji škole Kur’ana su imami MIZ Rijeka).

Ramazanska predavanja: četiri ramazanske hutbe, petnaest  pred/teravijskih predavanja i  predavanja u povodu mubarek noći (Lejletu-l-kadra i Lejletu-l-bedra). Predavanja će biti 10′ prije teravih-namaza (svaku drugu večer). Predavači: Imami MIZ Rijeka i gosti uz ramazan.

Predavanja za ženeŠkola Kur’ana i Islama“ će biti subotom poslije podnevske mukabele. Predavači su muallime: Besima Đikić, Meliha Hasanović, Almedina Mujkanović i gosti.

Mevludiće se proučiti povodom mubarek noći Lejletu-l-bedra i Lejletu-l-kadra a program će izvesti imami i muallimi Medžlisa islamske zajednice Rijeka. Gost večeri Kur’ana povodom Lejlet-l-kadra (srijeda, 26.07.2014.g.) će biti hafiz iz IR Irana.

Omladinski susreti će biti subotom (posjet riječke omladine drugim medžlisima).

Omladinski iftari će biti organizirani nedjeljom i drugim danima po potrebi.

Ramazanski iftari  Kao i prethodnih godina, i ove godine Medžlis IZ će organizirati  zajedničke džematske iftare i to: nedjelja 29.06.2014.g. iftar organizira Općina Bajram-paša iz Turske; nedjelja, 16.07.2014.g. iftar povodom Lejletu-l-bedra (organizira MIZ Rijeka i Agencija za halal certificiranje), srijeda, 23.07.2014.g. iftar povodom Lejletu-l-kadra (organizira MIZ Rijeka). Svojim angažmanom i prisustvom opleminimo najodabraniji mjesec u godini a samim tim i naš Islamski centar. Neka Vas Uzvišeni Bog nagradi za nesebičan trud u potpomaganju organizacije ovogodišnjih ramazanskih iftara za postače.

Radno vrijeme restorana– od iftara do iza teravih-namaza.

Uplate zekata i sadekatu-l-fitra – po odluci Rijaseta IZ u BiH visina nisaba za ramazan 2014/1435.h.g. iznosi2.777,00 eura (cca. 21.033,00 kuna). Minimalni zekat iznosi 70,00 eura ili 526,00 kuna. Visina sadekatu-l-fitra i ove godine iznosi 30, 50 i 100 kuna po osobi. Molimo Vas da svoje obveze zekata i sadekatu-l-fitra uplatite u mjestu gdje stalno boravite i radite, te da iste namijenite u vjeronaučni fond i vjersko prosvjetne djelatnostiIslamske zajednice u Promorsko-goranskoj županiji, te na taj način olakšate rad, napredak i razvoj naše  Zajednice. Neka Vam Uzvišeni primi Vaše zekate, sadekatu-l-fitre i ostala davanja u ramazanu.

Nastava islamskog vjeronaukaza vrijeme mjeseca ramazana se neće održavati osim tečajeva sufare i kur’ana (ljetne škole Kur’ana) za džematlije i polaznike koji svoje učenje kur’ana žele poboljšati a ramazan je nabolja prilika za to. Tečajeve će održavati  imami i muallimi MIZ Rijeka shodno rasporedu. Nadamo se da će te svoju djecu slati na navedene tečajeve i da će svojim dolascima na mukabele znanje o Kur’anu povećati. Islamski vjeronauk i u narednoj školskoj godini će biti naš i Vaš prioritet, a to možemo postići samo zahvaljujući Vama roditeljima koji svoju djecu budete redovno slali na vjeronauk. Pozivamo Vas da ispunite svoju roditeljsku obvezu da svoju djecu pošaljete na nastavu Islamskog vjeronauka kako u škole tako i mekteb.

Radno vrijeme ureda Medžlisa IZ Rijeka

Islamski centar Rijeka, Ante Mandića 50

svaki dan od 09:30 do 20:00 sati

N a p o m e n a:

    Gore navedene aktivnosti će se obavljati u Islamskom centru Rijeka, Ante Mandića 50 i Džematu Crikvenica, Vukovarska 76. 

Molimo Vas da svojim sugestijama, savjetima, kritikama kao i svojim angažmanom poboljšate rad i napredak naše Zajednice, ali Vas isto tako molimo, ukoliko niste izvršili svoje materijalne obveze prema Islamskoj zajednici u Rijeci da to učinite, u svoju korist i korist zajednice.

Prvi dan Ramazanskog bajrama je u ponedjeljak 28.07.2014.g.

Sabah namaz će se klanjati u 05:05 a bajram namaz u 06:10 sati.  

 Čestitamo Vam nastupajući mjesec ramazan, da ga u zdravlju, radosti i rahatluku ispostite!
 
   Ante Mandića 50, 51 000 Rijeka, tel/fax: 051/212-833, tel:  051/317-059, www.medzlis-rijeka.org –  e-mail:mizrijeka1@gmail.com