Ramazansko pismo džematlijama

islamski_centar_mala_1

Draga braćo i poštovane sestre,

Hvala Allahu Uzvišenom koji je u Kur’anu rekao: “Svi se čvrsto Allahovog užeta držite i nikako se ne razjedinjujte. I ne budite kao oni koji su se razjedinili i u mišljenju podvojili  kad su im već jasni dokazi došli, njih čeka patnja velika.” (Ali-Imran)

       Čovjek se rađa u vremenu u kojem treba da nađe svoje mjesto i u prostoru u kojem treba da nađe svoje vrijeme. Od prevelikog je značaja da čovjek zna živjeti u vremenu i da umije koristiti svoj proctor. To osobito vrijedi i za nas, muslimane u Primorsko-goranskoj županiji, jer zbog svoje rasutosti, džamija/džemat nam može nadomjestiti nedostatak osobne slobode u vremenu i ublažiti tegobu osobne tuđine u prostoru. Udruženi u džemat/zajednicu možemo naći mir i sigurnost. Džemat je zajedničko dobro svih nas. Nitko nema pravo poistovjećivati džemat sa samim sobom, ali svatko ima pravo sebe poistovjećivati sa džematom u smislu svoje istosti, tj. svoga identiteta u vjeri svoje zajednice ili naroda kojem pripada. Vjerska dužnost svih nas jeste da brinemo o sebi i svojoj vjeri i da bdijemo nad svojim džematom. Islamska zajednica u Rijeci, čiji ste i Vi članovi, ima raznovrsne uloge i obveze, kako prema samoj sebi, tako i prema svome džematu. Cilj Islamske zajednice je da razvija vjersku svijest među muslimanima, organizira vršenje vjerskih obreda i drugih vidova ispoljavanja vjerskih osjećanja; stječe, održava i štiti svoju imovinu, uspostavlja i održava suradnju s vjerskim zajednicama, ustanovama i organizacijama, surađuje s muslimanskim i drugim nacionalnim institucijama, vrši razne djelatnosti usmjerene ka vjersko-kulturnom uzdizanju muslimana. Četrdeset peta obljetnica rada i djelovanja Islamske zajednice u Rijeci najviši su izraz onoga što se jednom rječju naziva islamski život. I vi ste, svojim redovnim članstvom, pripadnošću svojoj Zajednici i aktivnim sudjelovanjem u njezinom životu doprinosili i sudjelovali u preobražaju i rastu Zajednice. Kur’an potvrđuje da na tom časnom zadatku mogu uspjeti samo “..oni koji imaju čvrstu vjeru u Boga, koji imaju čvrstu namjeru, koji namaz obavljaju i zekat redovno daju,  jer namaz štiti čovjeka, a zekat štiti njegov imetak!” Kur’an

                   Želja nam je, da vam ovim pismom uputimo riječi hvale zbog svega što ste do sada u/činili za svoju Zajednicu, ali i da vas pozovemo da nesebično i aktivno na svaki, vama mogući način i dalje pomažete njezin rad i napredak. Naš dug prema Bogu i islamu jeste da čuvamo, njegujemo, održavamo i duhovnim sadržajima oplemenjujemo džemat i džamiju (Islamski centar) da se prema njima ponašamo odgovorno, ali i da ustrajno radimo na očuvanju jedinstva našeg džemata. Svrha i suština postojanja džemata je da pomogne ljudima da sačuvaju svoju vjeru, kulturu i tradiciju. U sredini i uvjetima našeg života, džemat/zajednica može postojati i raditi isključivo zahvaljujući članarini i dobrovoljnim prilozima donatora.

Naša financijska i druga ulaganja su uvelike doprinjeli dosadašnjoj izgradnji Centra, ali sredstva s kojima raspolažemo neće biti dostatna da se IC-a u Rijeci u potpunosti završi. Na nama, muslimanima Rijeke, je da na razne načine priskrbimo i osiguramo još financijskih sredstava, kako bi se Centar u potpunosti završio i opremio za normalno funkcioniranje (namještaj, uređenje restorana, dvorane, ureda, učionica i dr.). Novim donacijama ćemo iznova potvrditi svoju vjerničku i ljudsku stranu, ali i ponosno dočekati ostvarenje dugogodišnjeg sna i povjesnog projekta. Islamski centar u Rijeci u punom je jeku završnih radova, zato vam se još jednom zahvaljujemo na nesebičnoj potpori, ali vas molimo da i dalje ustrajete u pomaganju tog hairli projekta, kako bi ga u 2012.g. (ako Bog da) završili i svečano otvorili te koristili njegove blagodati. Stoga, poštovane džematlije nadajmo se da će naš maksimalni angažman rezultirati pozitivnim ishodom te da MI nećemo biti ti koji ćemo svojom neaktivnošću i nezalaganjem usporiti  završetak gradnje IC-a.

        Ovogodišnji mubarek  ramazan, dočekujemo s velikom radošću iz više razloga, s jedne strane dolazi nam dragi gost mubarek ramazan, a s druge strane smo sretni jer ćemo ga ugostiti u našem novom Islamskom centru.

    Radujmo se useljenju i skorom završetku Islamskog centra u ovim mubarek danima i ne zaboravimo izvršiti svoje obveze zekata, sadekatu-l-fitra, članarine i drugih (ramazanskih) davanja te i na taj način doprinesimo razvojuIslamske zajednice u Rijeci.. Ovaj ramazan ćemo svakako iskorititi i za zajedničko osmišljavanje priprema za svečano otvorenje Centra.

     Prva teravija i džuma u Islamskom centru (19. i 20.07.2012.g.) će biti nešto što ćemo cijelog života pamtiti i drugima rado pričati. Stoga vas pozivamo da sa svojim prijedlozima i prisustvom, uveličate sve aktivnosti i svečanosti Centra.

         Odgovorni pred Uzvišenim Bogom i pred džematom, pozivamo vas da i dalje budete dio Islamske zajednice, da nam se obraćate u dobru i u nevolji. Učeći dovu Svevišnjem da nas podrži u dobru, a odvrati od zla, da nam osnaži volju za svjesnim jedinstvom u istinskoj vjeri i bratskoj ljubavi, da nam budućnost učini boljom od naše prošlosti, da nam omili džamiju mjestom zadovoljstva, da osnaži one koji se ne stide svoga imena i podrijetla, da nas vodi putem dobra i napretka, da nam oprosti grijehe i nagradi dobra djela naša. Amin!

U Rijeci, 30.06.2012./10. š’aban 1433.h.g.

Predsjednik IOM Rijeka                                                                              Glavni imam MIZ Rijeka

h. Ekrem Budimlić                                                                               h. Hajrudin ef. Mujkanović, prof.