Ramazansko pismo glavnog imama MIZ Rijeka

Draga braćo i poštovane sestre,

Hvala Allahu Uzvišenom koji je u Kur’anu rekao: “Svi se čvrsto Allahovog užeta držite i nikako se ne razjedinjujte. I ne budite kao oni koji su se razjedinili i u mišljenju podvojili  kad su im već jasni dokazi došli, njih čeka patnja velika.”(Ali-Imran)

       Čovjek se rađa u vremenu u kojem treba da nađe svoje mjesto i u prostoru u kojem treba da nađe svoje vrijeme. Od prevelikog je značaja da čovjek zna živjeti u vremenu i da umije koristiti svoj prostor! To osobito vrijedi za nas, muslimane u Primorsko-goranskoj županiji, jer zbog svoje rasutosti, džamija/džemat nam može nadomjestiti nedostatak osobne slobode u vremenu i ublažiti tegobu osobne tuđine u prostoru. Udruženi u džemat/zajednicu možemo naći mir i sigurnost. Džemat je zajedničko dobro svih nas! Nitko nema pravo poistovjećivati džemat sa samim sobom, ali svatko ima pravo sebe poistovjećivati sa džematom u smislu svoje istosti, tj. svoga identiteta u vjeri svoje zajednice ili naroda kojem pripada. Vjerska dužnost svih nas jeste da brinemo o sebi i svojoj vjeri i da bdijemo nad svojim džematom. Islamska zajednica u Rijeci, čiji ste i Vi članovi, ima raznovrsne uloge i obveze, kako prema samoj sebi, tako i prema svome džematu. Cilj Islamske zajednice je da razvija vjersku svijest među muslimanima, organizira vršenje vjerskih obreda i drugih vidova ispoljavanja vjerskih osjećanja; stječe, održava i štiti svoju imovinu, uspostavlja i održava suradnju sa vjerskim zajednicama, ustanovama i organizacijama, surađuje sa muslimanskim i drugim nacionalnim institucijama, vrši razne djelatnosti usmjerene ka vjersko-kulturnom uzdizanju muslimana. Četrdeset četvrta obljetnica rada i djelovanja Islamske zajednice u Rijeci najviši su izraz onoga što se jednom rječju naziva islamski život. I Vi ste, svojim redovnim članstvom, pripadnošću svojoj Zajednici i aktivnim sudjelovanjem u njezinom životu doprinosili i sudjelovali u preobražaju i rastu Zajednice.  Kur’an potvrđuje da na tom časnom zadatku mogu uspjeti samo “..oni koji imaju čvrstu vjeru u Boga, koji imaju čvrstu namjeru, koji namaz obavljaju i zekat redovno daju,  jer namaz štiti čovjeka, a zekat štiti njegov imetak!”

         Želja nam je, da Vam ovim pismom uputimo riječi hvale zbog svega što ste do sada u/činili za svoju Zajednicu, ali i da Vas pozovemo da nesebično i aktivno, kako ste to i do sada činili, na svaki, Vama mogući način i dalje pomažete  njezin rad i napredak. Naš dug prema Bogu i islamu jeste da čuvamo, njegujemo, održavamo i duhovnim sadržajima oplemenjujemo džemat i džamiju da se prema njima ponašamo odgovorno, ali i da ustrajno radimo na očuvanju jedinstva našeg džemata. Svrha i suština postojanja džemata je da pomogne ljudima da sačuvaju svoju vjeru, kulturu i tradiciju. U sredini i uvjetima našeg života, džemat može postojati i raditi isključivo zahvaljujući članarini i dobrovoljnim prilozima Vas džematlija. Shodno tome pred nama MUSLIMANIMA Rijeke i cijele Županije povijesni projekt je konačno započet, a ramazan 2009.g. smo proveli u intenzivnim pripremama za svečanost  postavljanja kamena temeljca a samim tim i za izgradnju toliko očekivanog Islamskog centra. Znajući zasluge Vas u tim naporima trebat će nam još strpljenja i odricanja kako u materijalnom tako i u svakom drugom smislu. Ovogodišnji mubarek  ramazan, dočekujemo još sretniji i veseliji, jer svoj dugogodišnji uloženi napor tek sada konačno i vidimo. Islamski centar u Rijeci u punom je jeku završnih radova. Zadovoljni smo i sretni ali pred nama je još jedan ispit zrelosti i težak zadatak kojeg moramo iznijeti i završiti, u protivnom generacije iza nas će biti u velikim problemima jer se neće moći snaći u mjestu i prostoru u kojem će moći ispoljavati svoje osnovne vjerske, kulturne i druge potrebe. Islamski centar u Rijeci je velika POTREBA, zato Vam se još jednom zahvaljujemo na nesebičnoj potpori u dosadašnjim naporima na izgradnji IC-a ali Vas molimo da i dalje ustrajete u pomaganju tog hairli projekta, kako bi ga u konačnici u 2011.g. uspješno završili i u 2012.g. svečano i otvorili te koristili njegove blagodati. Naši uloženi napori i volja su dosegnuli vrhunac, ali se ne trebamo opuštati jer IC se mora uspješno privesti kraju shodno našim mogućnostima, jer sredstva s kojima raspolažemo neće biti dostatna da se IC-a u Rijeci u potpunosti završi, a na nama je da sami priskrbimo i obezbjedimo još financijskih sredstava, kako bi se centar upotpunosti opremio potrebnim  stvarima (namještaj, uređenje restorana, multimedija i dr.) za normalno funkcioniranje. Svojim finnacijskim sredstvima ćemo iznova pokazati svoju vjerničku i ljudsku stranu da budemo VAKIFI Islamskog centra Rijeka.

      Stoga, poštovane džematlije naš maksimalni angažman će rezultirati pozitivnim ishodom, a nadamo se da MInećemo biti ti koji ćemo svojom neaktivnošću i nezalaganjem usporiti  završetak gradnje IC-a. Međutim, svi oni koji budu stajali sa strane biti će im sutra žao a imat će za čime i žaliti. Radujmo se skorom završetku našeg Islamskog centra (DŽAMIJE) jer je to džamija svih nas a ramazan je upravo prilika za darežljive i one otvorenih srca. Vjerujem da ćemo i ovaj ramazan zajednički osmišljavati i raditi na pripremama sada za svečano otvorenje IC Rijeka te da ćemo i ove godine izvršiti svoje obveze zekata, sadekatu-l-fitra, članarine i drugih ramazanskih davanja te i na taj način doprinjeti razvoju naše Islamske zajednice u Rijeci.

     Odgovorni pred Uzvišenim Bogom i pred džematom, pozivamo Vas da i dalje pomažete rad Islamske zajednice, da nam se obraćate u dobru i u nevolji. Učeći dove Svevišnjem da nas podrži u dobru, a odvrati od zla, da nam osnaži volju za svjesnim jedinstvom u istinskoj vjeri i bratskoj ljubavi, da nam budućnost učini boljom od naše prošlosti, da nam omili džamiju mjestom spajanja pokidanih veza, da osnaži one koji se ne stide svoga imena i podrijetla, da nas vodi putem dobra i napretka, da nam oprosti grijehe  i nagradi dobra djela  naša.

Glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović