Reisu-l-ulema u posjeti Islamskoj zajednici u Hrvatskoj

slika džamije (140 x 87)

U dvodnevnoj  posjeti  Islamskoj zajednici u Hrvatskoj,18. i 19.04. 2013.g., je  reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović sa članovima delegacije: mr. Safetom Softićem, predsjednikom Sabora IZ u BiH, i dr. Amirom Karićem, šefom Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta. Po dolasku u Islamski centar u Zagrebu, primio muftija dr. Aziz ef. Hasanović.

reis-pos-hr-04-2013-1

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je na početku zvanične posjete najprije u Domu HRT-e za emisiju „Duhovni izazovi“  Augustinu Bašiću dao intervju, da bi se potom u biblioteci Islamskog centra susreo sa glavnim imamima medžlisa Islamske zajednice u Hrvatskoj. Tom prilikom muftija Hasanović je Reisu-l-ulemu  i članove  delegacije upoznao o aktivnostima koje imami provode na svojim područjima, te ukazao na radosna događanja vezana za nove prostorije Medžlisa IZ Dubrovnik kao i najavio svečano otvorenje  Islamskog centra u Rijeci  (4.05. 2013.). U razgovoru i druženju sa imamima reisu-l-ulema Kavazović, dr. Amir Karić i mr. SafetSoftić su ukazali na časnu ulogu imama u proteklom periodu, te pozvali na „intenziviranje pobožnosti kod sebe i kod drugih.“

reis-pos-iz-hrv-04-2013-3

Gosti su potom  sa domaćinima obišli prostorije Islamske gimnazije dr. Ahmed Smajlović, gdje ih je ravnatelj Mevlidi ef. Arslani nforimsao o njenom radu. Prvi dan posjete završen  je tribinom u Kongresnoj Sali Islamskog centra predavanjem Reisu-l-uleme na temu „Vizija i perspektive Islamske zajednice.“

Osvrnuvši se na institucionalno organiziranje Islamske zajednice, reisu-l-ulema Kavazović je ukazao na potrebu međusobnog povezivanja i uvažavanja u zajednici. U tom smislu, reisu-l-ulema Kavazović je izrazio ponos na ponašanje i rad Islamske zajednice u Hrvatskoj kao jedne od najorganiziranijih dijelova Islamske zajednice u cjelini.

Drugog  dana posjete, upriličen je susret  reisu-l-uleme  Huseina ef. Kavazovića sa kardinalom Josipom Bozanićem, a nakon  džume namaza i hutbe koju je održao, Reisu-ulema je posjetio Sabor Republike Hrvatske gdje se susreo sa zastupnikom Nedžadom Hodžićem i predstavnicima nacionalnih manjina.

Posjeta Reisu-l-uleme bit će završena u večernjim satima susretom sa predsjednikom Republike Hrvatske dr. Ivom Josipovićem.

reis-pos-iz-hrv-04-2013-2

Susret reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića sa kardinalom Josipom Bozanićem

( www.islamska-zajednica.hr )

 

Hajrudin Mujkanović