Resu-l-ulema Dr. Mustafa ef. Cerić posjetio Ferhadiju u Banja Luci

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić posjetio je u četvrtak, 18. augusta 2011. godine,  Banju Luku gdje se informirao o napretku u obnovi Ferhat-pašine džamije. Reisu-l-ulema Cerić je čestitao muftiji banjalučkom, Edhemu ef. Čamdžić, muslimanima i svim građanima Banje Luke što je Ferhadija došla u fazu izgradnje u kojoj je sada, ali i objasnio da je povod njegove posjete upravo činjenica da nedostaje novca za završetak radova za Ferhadiju.

Reisu-l-ulema, dr. Mustafa ef. Cerić između ostalog je rekao „Ja mislim da nema nijednog čovjeka na svijetu koji nije radostan zaista što se Ferhadija ponovo vraća ovdje. Oni koji su napustili Banju Luku, bez obzira koje su vjere i nacije, nadam se da će, kad se vrate u Banju Luku, biti sretni da se sjete svojih uspomena za koje ih veže Ferhadija. Sretan sam, zadovoljan sam, osim što nam treba donacija, novca. Zato smo mi danas ovdje došli da vidimo koliko treba, šta treba da idemo dalje”,.

Cerić je također izjavio da Islamska zajednica nikada nije zaboravila raniji doprinos predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika početku gradnje Ferhadije. „Mi, danas moramo pomenuti Milorada Dodika, jer nismo zaboravili da je, tada kao predsjednik Vlade RS dobrim djelom uticao da se započne gradnja Ferhadije. Pozivamo ga da nastavi u tom smjeru. Pozivamo Vladu RS da pomogne finansijski izgradnju, kako bismo završili džamiju“, izjavio je Cerić.

Cerić je gradilište Ferhadije obišao sa banjalučkim muftijom Edhemom Čamdžićem, vojnim muftijom Oružanih snaga BiH Ismailom Smajlovićem, muftijom Zeničko- dobojskim Ejupom Dautovićem i pripadnicima Oružanih snaga BiH te drugim gostima iz javnog i kulturnog života Bosne i Hercegovine.

 

 

Nakon posjete Ferhadiji reisu-l-ulema Cerić je sa pripadnicima Oružanih snaga BiH iftario u kasarni Kozara u Banjoj Luci. Posjeti Ferhadiji u Banja Luci iz Rijeke i Zagreba su bili, glavni imam MIZ Rijeka i član Mešihata IZ u Hrvatskoj, Mirza Šabić koji su nakon posjete Ferhadiji također nazočili zajedničkom iftaru u prepunoj kasarni Kozara u Banja Luci, na kojem je nazočilo preko šest stotina gostiju.

Hajrudin Mujkanović