Riječke džematlije sa imamima na hafiskoj dovi u Islamskom centru Zagreb

Islamski centar Rijeka (140 x 92)

hafiska_dova_1

U subotu, 07.12.2013.g. riječke džematlije sa imamima i muallimama organizirano autobusom, otišli su na jedinstvenu svečanost nezapamćenu u Islamskoj zajednici u novijoj R Hrvatskoj. Svečanosti hafiske dove za prvu hafizu u R Hrvatskoj nazočili su navjeći predstavnici Islamske na čelu sa uvaženim reisu-l-ulemom, Husein ef. Kavazovićem, muftija iz Slovenije, Banjaluke, Bihaća, direktori medresa i islamskih institucija, glavni imami, imami i muallimi, članovi Mešihata i Sabora IZ u Hrvatskoj te drugi ugledni gosti.

hafiska_dova_2

Nakon podne namaza program su započeli učenjem kurana hafizi iz Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine nakon čega se prisutnima obratio ravnatelj Islamske gimnazije, Mevludi ef. Arslani kratko kazavši nabitnije informacije o hafizi Sabaheti Hasanović. Prisutnima se obratio i domaćin Zagrebačke džamije, glavni imam zagrebački, hafiz Aziz ef. Alili te muftija za R Hrvatsku, Aziz ef. Hasanović. Nakon obraćanja domaćina hafiza Sabaheta Hasanović je proučila polsjednje sure kurana nakon čega je glavni imam Begove džamije, hafiz Mensur ef. Malkić proučio dovu novoj hafizi kurana.

hafiska_dova_3

Po završetku hafiske dove prisutnima e obratio i vrhovni poglavar IZ u BiH, Husein ef. Kavazović koji je ukazao na važnost i ulogu hafiza u očuvanja Allahove riječi pa i današnja manifestacija je jedinstvena jer Hrvatska dobiva prvu hafizu u povijsti IZ u Hrvatskoj. U im IZ u BiH čestitao je IZ u Hrvatskoj kao i muftiji Hasanović jer je u dvostrukoj ulozi kao muftija ali i kao otac nove hafize Sabahete Hasanović.

hafiska_dova_6

Nakon obraćanja reisu-l-uleme hafizi je uručena i diploma hafize kao pokloni od Rijseta IZ u  BiH, IZ u Hravtskoj, Fondacije Bošnjaci iz Sarajeva, Vijeća žena MIZ Zagreb, direktora Behram begove medrese. Po završetku svečanog programa za sve posjetitelje pripremljen je domjenak kao mali znak zahvalnosti na doalsku na svečanost. U ime MIZ Rijeka organiziran je zajednički odlazak na svečanost na čelu sa glavnim imamom, imamima i muallimama u pratnji vrijednih riječki džematlija koji su zasigurno došli u najvećem broju. Molimo Uzvišenog Gospodara da novoj i prvoj hafizi u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj kao i njenim roditeljima podari svaki hajr i nagradi ih za njezin trud.

hafiska_dova_5

Obraćanje reisu-l-uleme, vrhovnog poglavara Rijseta IZ u Bosni i Hercegovini, Huseina ef. Kavazovića

H.M.