Riječki imami na dženazi u Sarajevu

18ec1e99b9a805794e9ac8c840d37aecaziz mala dženaza

Dana 30. svibnja 2011. (ponedjeljak) većina glavnih imama i imama iz Hrvatske, članovi Mešihata i Sabora te ravnatelji i direktori institucija Islamske zajednice u Hrvatskoj  na čelu sa predsjednikom Mešihata IZ-e u Hrvatskoj muftijom Ševkom ef. Omerbašićem bila je u Sarajevu. Povod je dženaza hadži Beguši Hasanović, majci doc. dr. Aziza ef. Hasanovića, pomoćnika predsjednika Mešihata za vjerske, prosvjetne, kulturne i vjeronaučne poslove. Dženaza namaz je obavljena  u na mjesnom mezarju Bakije-Ravne iznad Sarajeva.

Na dženazi se okupio popriličan broj imama i službenika Islamske zajednice, a među njima i generalni sekretar Rijaseta IZ u BiH, Muhamed ef. Salkić, vjersko-prosvjetni referent Rijaseta IZ u BiH, mr. Muharem ef. Omerdić, tuzlanski muftija, Husein ef. Kavazović, banjalučki muftija, Edhem ef. Čamdžić, vojni muftija, H. Smajlović, naibu-reis hfz. Ismet Spahić, glavni imam MIZ Sarajevo, Ferid ef. Dautović sa suradnicima i drugi.

Ispred Medžlisa IZ-e Rijeka na dženazi su bili glavni imam MIZ Rijeka, Hajrudin ef. Mujkanović, imam Adnan ef. Đikić i imam MIZ Zadar, Ćamil ef. Bašić. Dženazu-namaz je imamio sin merhume Aziz ef. Hasanović, a imam džem’ata Doglodi Resul ef. Alić kojem je merhuma pripadala vodio je protokolarni dio dženaze-namaza. Merhuma hadži Beguša Hasanović je ukopana pored svoga supruga Sadika ef. Hasanovića čije su kosti nekoliko godina nakon pada Srebrenice ekshumirane jer se dugo vodio među nestalima. Nakon dženaze-namaza u porodičnoj kući Hasanović proučena je hatma i tevhid za merhumu.

Hajrudin ef. Mujkanović