Riječki imami na tribini u Nadbiskupiji – Kako se Europa štiti od sekti

centar 2 mala

Kako se Europa štiti od sekti“ naziv je tribine koja je održana u Nadbiskupskom domu u Rijeci 12. prosinca. O temi je govorila predsjednica Predsjednica Centra za informiranje o sektama i kultovima (CISK), hrvatske podružnice europske FECRIS, prof. Branka Dujmić-Delcourt, dok je tribina organiziran u okviru redovitih Kulturnih tribina koje organizira Katolički bogoslovni fakultet, Teologija u Rijeci.

Siva zona kriminaliteta

Svijet iza zaključanih vrata sekti vrlo je opasan i riječ je o sivoj zoni kriminaliteta, upozorila je Dujmić-Delcourt dodajući kako su parlamentarne istrage u Francuskoj, Njemačkoj i Belgiji utvrdile da su neke od tih organizacija kao Scijentologija, New Age, Transcedentnalna meditacija, ezoterije i joge kao uvođenje od strane jedne osobe ili gurua koji to čini samo zbog osobne dobiti i mnoge druge. „Pod krinkom odgojno-obrazovnih programa u dječje vrtiće i škole nadire joga i ezoterija, ali ne kao oblik tjelovježbe ili relaksacije, već kao uvod u kult određenog gurua. To nije u suglasnosti s roditeljima, a provodi se u školama i vrtićima koji trebaju biti neutralne državne institucije. U pozadini je širenje kulta određenog gurua i njegov financijski profit“, upozorila je Dujmić-Delcourt dodajući kako se pojedinim tehnikama disanja ulazi u stanja koja dovode do teških oštećenja mozga, što je utvrdio i Vrhovni sud Zapadne Njemačke 1979. godine i zabranio transedentalnu  meditaciju koju sekte obavljaju nad djeci. U današnje vrijeme sve su češći odlasci kod različitih iscjelitelja, bioenergetičara, koji također rade u organiziranom lancu kriminala. O šarlatanstvu se malo govori, osobito u području zdravstva gdje se na štetu neupućenih bolesnika i ranjivih skupina, dopušta nadrliječništvo pod krinkom alternativnih iscjeliteljskih terapija i pomaganja bolesnicima. „O tome Hrvatska liječnička komora šuti ili to prešutno odobrava. Marketing proizvoda i usluga temelji se na sustavnim prijevarama i manipulaciji javnosti putem medija“, istaknula je predavačica i kao primjer navela da metode iscjeljivanja i pomaganja bolesnicima HUPEDovi terapeuti (HUPED «Hrvatsko udruženje za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu») reklamiraju nepripadajućim znanstvenim i psihološkim vokabularom. U svijetu su poznati brojni sudski procesi gdje njihovi istomišljenici često nagovaraju i najteže bolesnike da odustanu od kliničkog liječenja, da prekidaju primanje kemoterapije i slično. Navodeći neka od imena koja pripadaju tim kategorijama, profesorica je istaknula: Dragu Plećku, Bracu, gospođu Nadu koja nema medicinsku edukaciju ali slavi 40 godišnjicu rada sa pacijentima, obilazi djecu po bolnicama i tobože podiže im imunitet. Navodi da je kemoterapija štetna. „Nije problem što ona vjeruje da im može pomoći i što to radi, nego je problem tko joj je dopustio da ulazi u bolnice i to radi?” upozorava profesorica upirući prstom u Hrvatsku liječničku komoru koja, ne želeći odvojiti žito od kukolja, izdaje potvrdnice onima koji prisustvuju takvim skupovima u HUPEDu.

RH podržava sekte?

Zabrinjavajuća je činjenice da se pripadnici sekti financiraju novcem iz gradskog proračuna, odnosno HTV (Hrvatska nacionalna televizija) otvoreno promovira pseudoznanost i nadriliječništvo kroz svoje emisije, pa čak i kroz znanstveno-obrazovni program (Emisija „Na rubu znanosti“), iako se to kosi s Etičkim kodeksom HRT-a, ističe Dujmić-Delcourt dodajući kako se ista emisija financira novcem hrvatskih građana. Osim toga, neke upitne organizacije, poput Scijentologije, uspjele su ostvariti status vjerske zajednice u Hrvatskoj čime dobivaju beneficije koje su obično rezervirane za dobrotvorne i druge skupine čija je pozitivna djelatnost od javnog interesa. Navodeći primjer osnivača „Ananda Kriya Yoge”, a prema iskazima sljedbenica i  Swamiđi Maheshvarananda, (osnivač Joge u svakodnevnom životu), predavačica je istaknula kako je Maheshvarananda prijavljen u austrijskoj vladinoj agenciji za sekte 2011. g. zbog seksualne zloporabe sljedbenica, iznudu novaca i korištenje mladih za besplatnu radnu snagu. Na stotine gorljivih sljedbenika u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Slovačkoj, Australiji napustilo je pokret, a u Hrvatskoj mu je bivši predsjednik Stjepan Mesić 2006. godine dodijelio odlikovanje reda Danice, a aktualni predsjednik Ivo Josipović prije dvije godine dodjeljuje visoko pokroviteljstvo Swamidjiju za  događanje  „Dan nenasilja za svjetski mir“ u Umagu. Prema procjeni bivših sljedbenika i Svamiđijevoj službenoj stranici, trećina hrvatskog stanovništva pohađalo je njegove tečajeve koji su vrlo skupi. Utržio je 340 milijuna kuna, a da nije državi platio porez. (60 milijuna kuna).
Hajrudin Mujkanović