Riječki imami sa muftijom i imamima iz Hrvatske na dženazi u Makedoniji

Islamski centar Rijeka (140 x 92)

struga1-600x450

U Strugi, Republika Makedonija, u utorak, (10.12.2013.) je klanjana dženaza-namaz Zekije Arslani, majci našeg Mevludi ef. Arslanija – ravnatelja Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića i člana Mešihata IZ u Hrvatskoj. Dženaza-namazu su prisustvovali brojni vjerski uglednici Islamske zajednice u Makedoniji kao i brojna rodbina, prijatelji i džematlije. Delegaciju Mešihata predvodio je muftija dr. Aziz ef. Hasanović, a istu su činili: hfz. Amar Mujkanović, Mirza Šabić, Mirza ef. Mešić, Idriz ef. Bešić, Hajrudin ef. Mujkanović, Husret ef. Hasanović, Adnan ef. Đikić, Hidajet ef. Hasanović, Aldin Dugonjić i Nermin ef. Botonjić. Dženazu-namaz predvodio je Mevludi ef. Arslani, a kratko prije dženaze obratio se i muftija dr. Aziz ef. Hasanović koji je podsjetio prisutne na poruke koju svaka dženaza sa sobom nosi. Istaknuo je prolaznost naših života, ali i vrijedni primjer rahmetli Zekije Arslani koja je svojim trudom, predanošću i iskrenošću islamu i islamskoj zajednici dala mnogo, a ponajviše odgojivši zajedno sa svojim suprugom hadži Remzijem svoju djecu u okrilju vjere islama koji danas skrbe i daju nemjerljiv doprinos njenu očuvanju i izgradnji.

struga2-e1386771551271

Muftija je rekao i da mi u Hrvatskoj njen doprinos osjetimo, a ponajviše kroz bespoštedan rad i djelovanje njenog sina Mevludi ef., koji je svakako primjer roditeljskog uspjeha u odgoju i obrazovanju djeteta. Potom se muftija iz Struge obratio te je dao upute za klanjanje dženaze, a dovu je proučio muftija iz Gostivara.

struga3-e1386771610193

Delegcija Mešihata IZ Hrvatske nakon akšama namaza u čaršijskoj džamiji i tekiji u Ohridu se uputila ka Hrvatsku. Domaćin delegacije cijelo vrijeme bio je vrijedni džematlija i veliki dobrotvor hadži Ćani Halidović koji veliki vakif ne samo u svom rodnom mjestu i Makedoniji nego i diljem naše Hravstke pa i Bosne i Hercegovine. Molimo Uzvišenog da ga nagradi za zahmet i hizmet tijekom boravka u Strugi i Ohridu.

H.M.