Riječki nadbiskup Devčić sa suradnicima posjetio Islamski centar

centar mala

Riječki nadbiskup Devčić sa suradnicima posjetio Islamski centar

04.07.2013

U četvrtak, 04.07.2013.g. Islamski centar Rijeka posjetio je riječki nadbiskup Devčić sa svojim najbližim suradnicima. To je prva službena posjeta Islaksoj zajednici u Rijeci kao i Islamskom centru. Nadbiskupa Devčića su u ime Medžlissa IZ Rijeka dočekali, glavni imam, Hajrudin ef. Mujkanović, Hidajet ef. Hasanović i članovi IOM Rijeka. Posjeti nadbiskupa Devčića nazočili su i predstavnci lokalnih medija koji su ovaj događaj  i zabilježili.

devčić_7

U nastupnoj posjeti nadsbiskup Devčić sa suradnicima je u pratnji domaćaina razgledao prvo molitevni prostor i ostao oduševljen viđenim kao i njegovi saputnici. Nakon razgledavanja molitvenog prostora nadbiskup Devčić i glavni imam , Hajrudin ef. Mujkanović su dali kratke izjave za medije. U poruci nadbiskupa Devčića stoji:

 – Ovim pohodom želimo posvjedočiti bratsku povezanost nas koji predstavljamo Katoličku i Islamsku zajednicu u Rijeci. Želimo na taj način uputiti i svim našim vjernicima poziv na međusobno uvažavanje i njegovanje zajedništva i suživota, na zauzimanje za svjedočenje u našem društvu zajedničkih nam vrijednosti, kao i na poštivanje različitosti – istaknuo je nadbiskup Ivan Devčić prilikom današnje posjete Islamskom centru u Rijeci.

devčić_5

Riječ je o prvom službenom posjetu riječkog nadbiskupa. Naime, prije točno dva mjeseca nadbiskup nije mogao sudjelovati na otvorenju Islamskog centra zbog pastoralnog pohoda izvan Hrvatske. Obojica čelnika vjerskih zajednica u Rijeci složili su se da je ovaj susret zapravo samo nastavak dobre suradnje Katoličke crkve i Islamske zajednice na ovim prostorima.

devčić_6

Vjerujem da će ovaj Islamski centar kao i mnogi drugi vjerski objekti, bez obzira koje provenijencije biti mjesto okupljanja, mjesto međureligijskog dijaloga, suživota i ljubavi jedni prema drugima. Iako niste osobno mogli sudjelovati na otvorenju ovog centra prije dva mjeseca, jedna od najvećih delegacija koja je bila na otvorenju bila je ona predstavnika Katoličke crkve, odnosno Riječke nadbiskupije i vaših poslanika. Vjerujem i da je Islamski centar već ostvario svoj cilj i da će i dalje biti još jedan svjetionik u nizu mnogih svjetionika u našem gradu Rijeci i da će i naš grad i županija biti i dalje mjesto dijaloga i suživota – rekao je riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović.

devčić_4

Citirajući misao teologa Hansa Künga da nema mira u svijetu bez mira među religijama, nadbiskup Devčić je kazao neka ovaj susret bude mali doprinos izgradnji mira i suživota na ovim prostorima na kojima obitavaju predstavnici ne samo kršćanske i islamske vjeroispovijesti nego i drugih vjerskih i svjetonazorskih opredjeljenja.

devčić_18

Riječki imam Mujkanović potvrdio je zajedničke vrijednosti koje vjernici moraju svjedočiti u društvu. “Vjerujem da će ovaj Islamski centar kao i mnogi drugi vjerski objekti, bez obzira koje provenijencije bili, biti mjesto okupljanja, mjesto međureligijskog dijaloga, suživota i ljubavi jedni prema drugima. Iako niste osobno mogli sudjelovati na otvorenju ovog centra prije dva mjeseca, jedna od najvećih delegacija koja je bila na otvorenju bila je ona predstavnika Katoličke Crkve, odnosno Riječke nadbiskupije i Vaših poslanika. Vjerujem i da je Islamski centar već ostvario svoj cilj i da će i dalje biti još jedan svjetionik u nizu mnogih svjetionika u našem gradu Rijeci i da će i naš grad i županija biti i dalje mjesto dijaloga i suživota”, rekao je glavni imam.

devčić_3_(600_x_465)

Nadbiskup je podsjetio da kršćane i muslimane povezuju zajednički vjerski korijeni, vjera u jednoga Boga, ljubav prema čovjeku i svemu stvorenom i mnoge druge vrijednosti. “Sve je to temelj za naše međusobne dobre odnose i suradnju oko bitnih pitanja suvremenog čovjeka i svijeta. Ako imamo na umu da gotovo polovica čovječanstva danas slijedi učenje Biblije i Kurana, postaje nam jasno koliko je važna suradnja i međusobno uvažavanje između predstavnika tih dviju religija.

devčić_16

U skladu s time želim citirati misao teologa Hansa Künga da nema mira u svijetu bez mira među religijama. Neka u tom smislu ovaj susret bude mali doprinos izgradnji mira i suživota na ovim našim prostorima na kojima obitavaju predstavnici ne samo kršćanske i islamske vjeroispovijesti nego i drugih vjerskih i svjetonazorskih opredjeljenja”, poručio je nadbiskup.

devčić_2_(600_x_326)

Sudionici susreta su razgledali novi centar koji u suvremenom i decentnom duhu nudi brojne pogodnosti za okupljanje islamske zajednice i različite vrste susreta. Pored ostalog bit će pogodniji i za karitativno djelovanje. Centar je otvoren i turistima koji ne dolaze iz vjerskih razloga, a u ovim mjesecima kroz njega dnevno prođe dvjestotinjak ljudi. Na kraju susreta servirana je tradicionalna kava s bosanskim specijalitetima i razmijenjeni prigodni darovi.

(http://www.vecernji.hr/regije/rijecki-nadbiskup-posjetio-islamsku-zajednicu-rijeci-clanak-579212)

Hajrudin Mujkanović