RIJEČKI NADBISKUP MATE UZINIĆ POSJETIO ISLAMSKI CENTAR RIJEKA

Riječki nadbiskup koadjutor, mons. Mate Uzinić, u pratnji povjerenika za ekumenizam i dijalog Riječke nadbiskupije, mons. Matijom Matičićem, na Ramazanski bajram  13. svibnja pohodili su Islamski centar u Rijeci i tom prigodom vjernicima islamske vjerouispovijesti čestitali jedan od njihovih najvećih blagdana.

Zajedno s glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Rijeka, Hidajetom ef. Hasanovićem i suradnicima, razgledali su džamiju i Islamski centar te se zadržali u razgovoru o nastavku suradnje Riječke nadbiskupije i Islamske zajednice koja je do sada bila izvrsna i plodonosna.

Rijeka, na polju ostvarivanja zajedničkog suživota predstavnika monoteističkih religija i međureligijskog dijaloga, primjer je mnogim gradovima, a ovakvi susreti prilika su za učvršćivanje zajedništva, dijaloga i međusobnog razumijevanja na projektima za dobrobit građana Rijeke.

Na kraju susreta nadbiskup Uzinić glavnom riječkom imamu i vjernicima koji se okupljaju u Islamskom centru darovao je encikliku pape Franje ‘Fratelli tutti’, a prije pohoda na svom Facebook profilu objavio je čestitku: ‘Traženje Boga iskrena srca, sve dok ga ne zaklanjamo svojim svjetonazorskim ili osobnim interesima, pomaže nam danas da se uzajamno prepoznamo kao suputnici, uistinu kao braća.’ (Fratelli tutti, 274)

Dijeleći ovu misao pape Franje koju pretvaram u želju da jedni drugima ne budemo suparnici, nego suputnici, a tim i braća, svoj muslimanskoj braći i sestrama čestitam Bajram, piše Riječka nadbiskupija.