Riječkoj tjestenini PIK d.d. uručen certifikat Halal kvalitete

islamski_centar_mala_1

pik_slika_2012.g..jpg

U utorak, 22.05.2012.g. u Prehrambeno industrijskom kombinatu d.d. za proizvodnju, preradu i trgovinu, Riječkoj tjestenini PIK Rijeka svečano je uručen Certifikat HALAL kvalitete što znači da je u skladu s islamskim propisima i kao takva dopuštena potrošačima islamske vjeroispovijesti.
– Vjerujemo da će nam certifikat HALAL otvoriti neka od vrata 44 zemlje u kojima je ovaj sustav kvalitete obvezan, iako je HALAL jamstvo kvalitete i ostalim potrošačima. Iako smo za sada certificirali tjesteninu i instant mlinske proizvode, cilj nam je proširiti područje implementacije i certificirati normu za područje drugih naših proizvoda, pekarskih i mljekarskih, kazala je za jučerašnje svečanosti direktorica PIK-a Rijeka Dora Ravnić, dodavši da su potvrde poslovne orijentacije PIK-a na kvalitetu u najširem smislu i međunarodno priznati certifikati kvalitete ISO 9001:2000 i ISO 22000:2005.

Certifikat je direktorici Ravnić uručio ravnatelj Centra za certificiranje HALAL kvalitte i pomoćnik predsjednika Mešihata IZ u HR, dr. Aziz Hasanović, koji je tom prigodom rekao da se raduje što ovim certifikatom ulazi u 170-godišnju povijest proizvodnje riječke tjestenine. Ovim certifikatom svim tvrtkama se otvara mogućnost za 44. zemlje u Svijetu koje već prilikom uvoza hrane traže proizvod koji ima oznaku HALAL certifikata. Dr. Aziz ef. Hasanović je pohvalio riječku tvrtku PIK na usvajanju ovog Certifikata koji otvara dosita velike mogućnosti.
– Ovaj certifikat ne polazi samo od vjerskog značenja, nego od parametara koji su bitni za zdravlje, pa neka ovaj certifikat postane poluga daljnjoj uspješnosti PIK-a i nova nada našem gospodarstvu, kazao je dr.  Hasanović.

O RIJEČKOJ TJESTENINI

pik_4PIK d.d. Rijeka, s tradicijom dugom preko 65. godina, proizvodi kvalitetne prehrambene proizvode prema visokim standardima, vodeći računa o kvaliteti sirovina, kontroliranim uvjetima proizvodnje, te kontrolo gotovih proizvoda. Potvrde poslovhne orijentacije PIK-a na kvalitetu u najširem smislu međunarodno su priznati certifikati kvalitete ISO 9001.2000 i ISO 22000:2005. Zadovoljstvo kupaca dugoročni je cilj PIK-a d.d.

pik_3_(600_x_450)

U cilju zadovoljstva kupaca islasmkog opredjeljenja na nacionalnom tržištu, ali i u cilju plasmana izvan nacionalnih okvira, Riječke tjestenine PIK-a Riejka u skladu s islamskim propisima i kao takva dopuštena potrošačima islamske vjeroispovijesti. Iako je za sada certificirana tjestenina i instant mlinske proizvode, cilj PIK-a je  proširiti područje implementacije i certificirati normu za područje drugih proizvoda (pekarskih i mljekarskih). S izvozom tjestenine krenulo se se 2011.g. vjerujemo da će Certifikat HALAL kvalitete otvoriti neka od vrata 44. zemlj u kojima je isti obvezan. HALAL kvalitete jamstvo je kvalitete i svim ostalim potrošačima. Naima dodatna kontrola jamči dodatnu sigurnost kvalitete i zdravstveno ispravne proizvode.

pik_2

Mediteranski način prehrane, koji uključuje znatne količine tjestenine, na gotovo se svim znastvenim skupovima o hrani ističe kao primjer zdravog življenja. Program Riječke tjestenine nastavak je višestoljetne tradicije čiji počeci sežu u rano 19. stoljeće kada su u Rijeci postavljena prva postrojenja po uzoru na talijanske manufakture u Genovi i Napulju. To je ujedno bio početak proizvodnje tjestenine u Hrvatskoj. U programu  Riječke tjestnine PIK nudi tjesteninu na bazi krupice tvrde pšenice – durum, te s jajima obogaćene vrste: jajnu, sa špinatom i trecolore, te u sklopu svake od njih brojne oblike i pakiranja. U programu Zlatno zrno žita PIK nudi tjesteninu na bazi cjelovitog zrna pšenice.

Na II. Festivalu tjestenine održanom u Opatiji 2001.-te, Riječka tjestenina je nagrađena “Zlatnim rezancem” u kategoriji Gastro nagrade za izvrsnost jela i kvalitetu proizvoda, nakon osvojenog “Zlatnog rezanca” u kategoriji za najorginalnije prpremljeno jelo na I. Festivalu održanom u Vodicama 2010.-te. Ovim priznanjem za kvalitetnu Riječka tjestenina dokazala je da se nalazi na samom vrhu u Hrvatskoj po kvaliteti tjestenine. Danas kada se na trgovačkim policama može pronaći mnoštvo uvozne tjestenine sumnjive kvalitete dobro je znati da domaći proizvođač ima ovakva priznanja za kvalitetu. Iskustvo i tradicija učinili su Riječku tjesteninu prepoznatljivom i nezaobilaznim gastronomskim užitkom mediteranske prehrane.

Reference: vodeći proizvđač pekarskih proizvoda i tjestenine u Rijeci i Primorsko-Goranskoj županiji; jedini prerađivač mlijeka u Županiji i proizvođač mliječnih proizvoda;ima 500 zaposlenih i dr.

Hajrudin Mujkanović