Rijeka dobila prvi Hospicij

islamski_centar_mala_1

U Rijeci otvoren prvi hospicij »Marija Krucifiksa Kozulić«

hospicij_4_(400_x_266)U ponedjeljak, 28.01.2013.g. u prostorijama Teologije u Rijeci, otvoren je prvi Hospicij, Ustanova za palijativnu zdravstvenu skrb. Osnivači su Caritas Riječke Nadbiskupije a suosnivači Grad Rijeka i Primorsko-Goranska županija. Ministar Ostojić istaknuo je nužnost takvog oblika zdravstvene njege i zbog činjenice da je u Hrvatskoj već sada 17 posto osoba starijih od 65 godina. Najavio je uvođenje hospicija u mrežu zdravstvenih ustanova u veljači. U nazočnosti ministra zdravlja Rajka Ostojića danas je u Rijeci otvorena ustanova za palijativnu zdravstvenu skrb Hospicij »Marija Krucifiksa Kozulić«. Tu su i prostorije za mobilne timove palijativne skrbi te za smještaj obitelji štićenika. Predviđeno je zapošljavanje 16 osoba na puno radno vrijeme i četiri na pola radnog vremena ili po potrebi. Ministar zdravlja Rajko Ostojić ustvrdio da u ovom slučaju, kao i u mnogima drugima, predvodnik naprednih ideja.

 

u-rijeci-otvoren-hospicij-marija-krucifiksa-kozulic-slika-783099Osnivač tog hospicija, prve takve ustanove u Hrvatskoj, jest Caritas Riječke nadbiskupije, a suosnivači su grad Rijeka i Primorsko-goranska županija. Nadbiskupija je dala na raspolaganje prostorije i obnovila ih uloživši u njih oko 8,5 milijuna kuna, a grad i županija dali su po milijun kuna za nabavu opreme. Hospicij ima površinu od 1200 četvornih metara, a sastoji se od stacionara za palijativnu skrb s 14 postelja i svim popratnim sadržajima. Ministar Ostojić istaknuo je u izjavi za novinare da je na početku mandata utvrđen cilj ministarstva – otvoriti pet regionalnih centara za palijativnu skrb u sve četiri godine mandata. a već u prvoj godini otvoreni su odjeli pri bolnicama u Novome Marofu i Kninu, Specijalna bolnica za produženo liječenje u Dugoj Resi, a u veljači u mrežu zdravstvenih ustanova, uz riječki Hospicij, ulazi i Bolnica »Sveti Rafael« u blizini Nove Gradiške.

hospicij_3_(400_x_266)

Riječki nadbiskup Ivan Devčić istaknuo je vrijednost zajedništva u realizaciji tog projekta iako su, kako je rekao, pokretači i drugi uključeni u uređenje ustanove različitih svjetonazora i uvjerenja. »Ujedinili smo se sa željom da se na najbolji način pomogne pacijentima u terminalnoj fazi«, rekao je i dodao kako će se time pridonijeti humaniziranju smrti u našemu društvu. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da su grad i županija prije nekoliko godina pokrenuli djelovanje mobilnih timova za palijativnu skrb. »Bili smo svjesni da je to odličan projekt, ali ne i dovoljan, te da je potrebna stacionarna ustanova«, rekao je, dodajući kako su otvarajući hospicij učinili pomak u dokazivanju humanosti i zajedništvo u suradnji Crkve i svjetovne vlasti.

hospicij_2_(400_x_266)Obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić kazao je kako se može očekivati da će se uskoro pokazati da ni 14 novih postelja nije dovoljno za potrebe tog područja. Svečanom otvorenju Hospicija u Rijeci u ime Islamske zajednice Rijeka, nazočio je i glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović kao i drugi predstavnici vjerskih zajednica u Rijeci.

Hajrudin Mujkanović