RIJEKA EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE

Rijeka je ukoračila u godinu u kojoj će se u ovom gradu, ali i diljem Kvarnera i Gorskog kotara održati više od 600 kulturnih, umjetničkih i srodnih događanja iza kojih stoji rad i suradnja više od 200 partnera i mnoštvo umjetnika iz više od 40 zemalja.
Riječka EPK godina započela je svečanošću koja je okupila uzvanike visokih funkcija nacionalnih i europskih institucija, predstavnike Europske komisije, ministre kulture zemalja Europske unije, predstavnike bivših i budućih EPK gradova, brojne diplomate, gradske vijećnike, kao i vodeće ljude i partnere riječkog projekta Europske prijestolnice kulture. Otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, ministrica kulture Vlade Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, ministar mora, prometa i infrastrukture VRH Oleg Butković, ministar turizma Gari Cappelli, povjerenica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica te mnogi drugi.

Povodom za naš grad iznimno velikog dana, gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je kako Rijeka ovime prihvaća jedan od svojih najvećih izazova, pustolovinu u Luku različitosti koja će biti intrigantno sjecište projekata, ideja, umjetnika i kreativaca okupljenih oko tema koje ih povezuju s našim sugrađanima: vode, rada i migracija.

„Rijeka već ima svoju priču, povijest koja ju je izgradila i mijenjala,  identitet koji je toliko raznolik da je ponekad neuhvatljiv,  mentalitet kojim uvijek tražimo bolje i više, stavove koji ne dopuštaju da drugačiji budu manje vrijedni. Sve to okupili smo u našem programu koji nudimo za putovanja i doživljaje u 365 dana koji su pred nama“, rekao je gradonačelnik Obersnel, istaknuvši kako će godina dana ipak biti prekratko razdoblje da Rijeka napravi i pokaže sve što može Europi i svijetu, no kako će „Luka različitosti“ ovdje ostati, ostaviti trag, promjenu i naslijeđe za nadolazeća vremena.

U ime Islamske zajednice svečanosti je prisustvovao Hidajet Hasanović.