Saopćenje za javnost sa 8. zasjedanja Sabora IZ u R Hrvatskoj

Zagreb, 12. prosinca 2010.

SAOPĆENJE ZA  JAVNOST

sa 8. zasjedanja Sabora Islamske zajednice u R Hrvatskoj

U Zagrebu je u subotu, 11. prosinca 2010.g. održano 8. redovno zasjedanje Sabora Islamske zajednice, najvišeg zakonodavnog tijela Islamske zajednice (IZ), kojemu je, uz sve članove Sabora, nazočio i predsjednik Mešihata, uvaženi muftija h. Ševko ef. Omerbašić. Ovo je bilo ujedno i posljednje zasjedanje Sabora IZ u ovom sazivu.

Uvodno izlaganje podnio je predsjednik Sabora IZ u Hrvatskoj h. Ekrem Budimlić. Predsjednik Sabora E. Budimlić iscrpno je, između ostalog, izvijestio o nedavno provedenim kandidacijskim skupovima i izborima članova izvršnih odbora u svih 14 medžlisa IZ (Dubrovnik, Gunja, Karlovac, Labin, Osijek, Poreč, Pula, Rijeka, Sisak, Slavonski Brod, Split, Umag, Varaždin i Zgreb) – za naredni četverogodišnji mandat. Za provođenje odluke o izborima Sabor je, na svojem proljetnom zasjedanju, u ožujku, zadužio Mešihat IZ. Nakon rasprave, Sabor je izglasao liste novih (86) članova izvršnih odbora za sve medžlise IZ za razdoblje 2010. – 2014. g. (hidžretska 1432.-1436.).

Sabor je usvojio i odluku o održavanju izbora za članove Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj, za naredni, četverogodinji mandat (od 2010. do 2014.), kao i za članove Sabora IZ u Bosni i Hercegovini, također za mandat od četiri godine. Izbore zakazuje za 25. prosinca 2010. u Zagrebu, nakon što kandidate predlože novi izvršni odbori, pošto održe svoje konstituirajuće sjednice.

Predsjednik Sabora g. Budimlić naglasio je da je u protekle četiri godine Sabor raspravljao o svim bitnim pitanjima Islamske zajednice, a posebno onima vezanim za vjersko-obrazovni rad (u mektebima i školskom vjeronauku) i za poslovanje svih organa i ustanova IZ, te da je donio nekoliko pravilnika značajnih za rad IZ, kao i izmjene i dopune Statuta IZ.

Kako je ovo bila ujedno i posljednja sjednica ovog saziva Sabora, predsjedniku Sabora gospodinu h. Ekremu Budimliću i sabornicima pojedinačno (a to su: potpredsjednica dr. sc. Remzija Hadžiefendić-Parić i potpredsjednik Nesimi Abdulah, te sabornici: Islam Ali, Sejdulah Aliti, Hasan Ferati, Idriz Bešić, Haris Bilalović, Mustafa Bukva, Zajim Tutmić, Mirzet Hafizović, Selajadin Halili, dr. Ferid Latić, mr. Ilfad Mahmić, Atif Softić te Osman Muftić i Anis Zulović) posebno toplim riječima zahvale na radu i zalaganju u proteklom mandatu obratio se predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Ševko ef. Omerbašić, upućujući molitvu Svevišnjem, po tradiciji islamske retorike, da ih – za njihov općekoristan i za Zajednicu vrijedan trud – nagradi.

( www.islamska-zajednica.hr)

Hajrudin ef. Mujkanović