Srebrenica-dan sjećanja na nedužno stradale BOŠNJAKE

2906e24d54c1e52ca709f0cd58f08f1asrebrenica maala

Krenula kolona Marša mira “Srebrenica 2011”

srebrenica_4_(610_x_406)Iz Nezuka kod Sapne jutros je krenulo oko četiri hiljade registrovanih učesnika Marša mira “Srebrenica 2011”, koji bi prema planu trebalo da uveče 10. jula stignu u Potočare. Vođa Marša mira Muhamed Duraković rekao je Srni da organizatori ovog marša računaju da će na ovogodišnjem maršu biti oko sedam hiljada učesnika, koji će se priključivati koloni na njenom putu ka Potočarima.  On je dodao da je ovo najveći do sada Marš mira koji ima međunarodni karakter, jer ima učesnika iz evropskih zemalja.  Duraković je rekao da se, zbog velikog broja učesnika, neće održavati časovi historije na nekim mjestima kroz koje prolazi kolona, kao što je to bila do sada praksa, već da je jutros pred polazak održan čas historije o značaju prolaska kolone 1995. godine do Tuzle. U Kamenici kod Zvornika biće prvo noćenje učesnika kolone, a drugo u Pobuđu, opština Bratunac. Učesnici kolone trebalo bi da stazu od Nezuka do Potočara, koja je duga oko 85 kilometara, pređu za tri dana.  Ovogodišnji Marš mira sedmi je po redu pješački pohod, koji se održava u okviru obilježavanja 16 godina od ratnih dešavanja u Srebrenici.

Tabuti s posmrtnim ostacima Bošnjaka stigli u Potočare

srebrenica_2_(610_x_407)

U kompleks Memorijalnog centra Potočari oko 16 sati stigao je konvoj s posmrtnim ostacima srebreničkih Bošnjaka. Članovi porodica žrtava genocida dočekali su tužnu kolonu, a tabuti s posmrtnim ostacima smještaju se u halu bivše fabrike akumulatora. Među žrtvama najmlađi je Nesib Muhić koji je, kada je ubijen, imao samo 11 godina. Tabuti s posmrtnim ostacima 613 žrtava genocida sutra u večernjim satima bit će prenijeti kod musale u Memorijalni centar. Ukop i dženaza ubijenih Bošnjaka bit će obavljena 11. jula. Iz Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice stradanja Bošnjaka navode da je riječ o posmrtnim ostacima identifikovanih Bošnjaka iz Srebrenice i još nekoliko opština u BiH ubijenih u julu 1995. godine. U Memorijalnom centru do sada je ukupno 5.137 posmrtnih ostataka žrtava. Kamioni sa tijelima nastradalih krenuli su jutros iz kruga gradskih grobalja u Visokom. Na putu prema Sarajevu kolona sa posmrtnim ostacima Bošnjaka zastala je u Vogošći, a potom i u Sarajevu, na glavnoj gradskoj saobraćajnici ispred zgrade Predsjedništva BiH i pijace Markale. Ispraćaju konvoja u Sarajevu, između ostalih, prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon.

Na komemoraciji u Potočarima 11. jula predviđeno je da govore visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, američki ambasador Patrick Moon, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i zamjenik načelnika srebreničke općine Ćamil Duraković. Komemoracija će početi u 11.00 sati, a potom je predviđeno obraćanje zvaničnika i ukop identifikovanih nastradalih Bošnjaka. “Dočekala sam brata u ovom konvoju. Ukopala sam trojicu sestrića, a iz familije 27 mi je ubijeno”, izjavila je Naza Begić iz sela Sikirić kod Bratunca.

srebrenica_1_(610_x_407)Damir ef. Peštalić, glavni srebrenički imam, prije iznošenja tabuta u halu bivše fabrike akumulatora, zajedno sa članovima porodica proučio je fatihu za sve bošnjačke žrtve. “Mi, ipak, na kraju moramo biti zahvalni Allahu koji je omogućio da našu braću i sestre nađemo nakon toliko godina, da nađemo koliko-toliko njihovih posmrtnih ostataka. Kada 16 godina živite s majkama i kada znate kolika je njihova želja da pronađu svoje najmilije, ovaj dan moramo shvatiti kao Allahovu milost” izjavio je efendija Peštalić. Majke su danas u Potočarima još jednom ukazale da je najodgovorniji za genocid Ratko Mladić, za kojeg očekuju da dobije zasluženu, doživotnu kaznu zatvora.

Hajrudin Mujkanović