Srednjoškolci MIZ Rijeka na prvoj mektebskoj parlaonici u IC Zagreb

Mektebijada mala

U subotu, 17. prosinca 2011. u Kongresnoj dvorani Islamskog centra Zagreb održana je Prva mektebska parlaonica na kojoj su sudjelovali srednjoškolci MIZ Rijeka i MIZ Siska uz domaćine omladinu i srednjoškolce MIZ Zagreb. Inicijatori interaktivnog i edukativnog oblika druženja mladih bili su Mersad ef. Kreštić, imam u Zagrebačkoj džamiji zadužen za rad s mladima kao i muallima Lamija Alili koji su osmislili koncept kroz koji su mladi diskutirali o onim temama koje ih najčešće kroz školu, susjedstvo ili na drugim mjestima pitaju njihovi vršnjaci nemuslimani poput: zašto ne jedeš svinjetinu i ne piješ alkohol, da li islam dozvoljava prijebračne odnose, kako islam gleda na tetoviranje i piercing, islam i terorizam te mnoga druga pitanja koja su aktualna na globalnom planu ali su i predmet česte diskusije i polemike.

prva_mektebska_parlaonica_(600_x_450)

Diskusija je proteklo u vrlo dinamičnom ambijentu u kojem su se javljali srednjoškolci razmjenjujuči različita ili slična gledišta te davajući svoja razmišljanja i poglede na određena pitanja što je na neki način i pokazatelj za muallime o čemu trebaju učiti kroz vjeronaučnu nastavu. Pored omladine koja je popunila Kongresnu dvoranu, Prvoj mektebskoj parlaonici nazočili su muftija Ševko ef. Omerbašić te glavni imam MIZ Sisak Alem ef. Crnkić,glavni imam MIZ Zagreb hfz. Aziz ef. Alili, mr.sc.Mirza ef. Mešić, ravnatelj Islamske gimnazije Mevludin Arslani te brojni drugi. Inicijatori i organizatori odnosno domaćini su ovakvim oblikom druženja mladih prepoznali odličan način povezivanja mladih ali i razmjene različitih mišljenja i razmišljanja te ujedno ponudili dobar okvir za sljedeće susrete.

Srednjoškolci Medžlisa IZ Rijeka u pratnji riječkog imama, Hidajet ef. Hasanovića nazočili su Prvoj mektebskoj paralaonici te na taj način svojim učešćeme dali podršku i svoja razmišljanja. Srednjoškolci koji su prisustvovali i sudjelovali na Prvoj mektebskoj parlaonici u Zagrebu u ime MIZ Rijeka bili su: Melisa Fatić, Emina Hadžiisaku i Emira Adžajlić.

Hajrudin Mujkanović