Susret dijaloga i upoznavanja

Želeći doživjeti kako izgleda međureligijski dijalog ne samo u školskim klupama popraćen teorijom, nego kakav je i u stvarnom životu, 18 članova Molitveno-karitativne zajednice Agape, zajedno sa svojim voditeljem i profesorom Prve riječke hrvatske gimnazije u Rijeci Miroslavom Radićem posjetili su naš Medžlis Islamske zajednice.

Došli su na podne namaz kako bi vidjeli i upoznali se sa praktičnim dijelom molitve kod muslimana na području Islamske zajednice Rijeka. Nakon podne namaza, izražena im je dobrodošlica od strane riječkih imama te pojašnjena uloga džamije i molitve u životima svakog muslimana, te njeni unutarnji sadržaji. Uz ugodan dijalog i druženje u prostorima divanhane MedžlisaIslamske zajednice Rijeka, prezentiran im projekt budućeg Islamskog centra Rijeka koji je u fazi završnih radova i multimedijalni prikaz islama i obveza svakog muslimana i muslimanke u životu.

Nakon polusatnog izlaganja, druženje je nastavljeno uz pitanja i razgovor o nejasnim pitanjima vezanim za islam i muslimane. Također, vrijedno spomena je poklon koji je profesor Miroslav uručio a kojega je osobno izradio, slikavši džamiju u Jersalemu, koja je uručena Islamskoj zajednici za trajno sjećanje naših dragih posjetitelja. U svom domaćinskom izlaganja riječki imami su posjteitelje kroz sliku upozunali sa izgradnjom Islamskog centra Rijeka, njegovim počecima te na koncu sa izgrdanjom, koja je u završnoj fazi. Vjerujemo da će naši budući susreti biti još plodonosniji i učestaliji posebno nakon otvorenja IC Rijeka. Zahvaljujemo se Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji, prof. Miroslavu Radiću i učenicima na posjeti Islamskoj zajednici u Rijeci.

H.H.