Svečana promocija knjige, muftije Ševke ef. Omerbašića, Islam i muslimani u Hrvatskoj

PREDSTAVLJENA KNJIGA
MUFTIJE ŠEVKE EFENDIJE OMERBAŠIĆA
ISLAM I MUSLIMANI U HRVATSKOJ

Pred prepunom Kongresnom dvoranom Zagrebačke džamije, u četvrtak, 11. 11. 2010. predstavljena je, prigodnim programom, knjiga muftije Ševke efendije Omerbašića, Islam i muslimani u Hrvatskoj, drugo, znatno prošireno izdanje, tako da bi se moglo govoriti o potpuno novom izdanju.  Muftijina je knjiga predstavljena doista svestrano, o njoj su prozborili vrlo ugledni stručnjaci, osvjetljavajući je sa svih strana. Ono što je neobično u takvim promocijama je činjenica da su se svi, gotovo aklamacijom, složili da je Muftijina knjiga neobično važna, kako za ovdašnje muslimane, tako i za sve stanovnike Republike Hrvatske. Knjigu su predstavili: dr. Branimir Bošnjak, pjesnik, književni kritičar, esejist i jedan od najuglednijih hrvatskih književnih teoretičara; Mersad Berber, slikar svjetskog ugleda; dr. Zlatko Hasanbegović, povjesničar; Kemal Mujičić, redaktor, likovni i grafički urednik; Mirsad Srebreniković, urednik knjige i Nuradin Dino Trtovac, ugledni slikar.

Predstavljanju knjige pridružili su se i glumci Tarik Filipović i Zijad Gračić. Tarik Filipović je pročitao što je o Muftijinoj knjizi mislio i napisao prof. dr. Osman Muftić, a Zijad Gračić je pročitao tekst uglednog hrvatskog povjesničara, prof. dr. Josipa Jurčevića. Tarik Filipović i Zijad Gračić su nenadmašnim interpretacijama pjesama Zapis o zemlji, Mehmedalije Mak Dizdara, i Mora, Abdulaha Sidrana, zasluženo pobrali ovacije prisutne publike, isto kao što su svojim izvedbama pjesama Žute dunje i Dosta mi je Allah moj, oduševili vječno mladi Ibrica Jusić i glasovno nedostižne Arabeske. Kroz program je suvereno vodio Mirza efendija Mešić, pokazujući kvalitetu koju dosad nismo primjećivali u našeg imama.

Na kraju programa, muftija Ševko Omerbašić zahvalio se svim promotorima na lijepim riječima i podršci, posebno odajući priznanje uredniku i redaktoru. Valja spomenuti da je Mersad Berber poklonio Muftiji, u znak zahvalnosti za ovo Omerbašićevo remek-djelo, jedan svoj vrlo vrijedan rad, specijalno rađen za ovu promociju. Promocija je trajala dva sata i važno je spomenuti da je i nakon završetka publika ostala na svojim mjestima, a Muftija je još dugo u noć brojnim kupcima potpisivao primjerke svoje knjige. Pošto je knjga predstavljena u predbajramskom ozračju, niti ljepše najave hadždži-bajrama a niti vrijednijeg bajramskog poklona nismo mogli niti sanjati. Džemat je prepoznao vrijednost ovog Muftijina djela i značaj ove promocije pa je ovo bila najposjećenija tribina u ovoj godini. Medžlis Islamske zajednice Zagreb i vrijedno osoblje Islamskog centra su se pobrinuli da ova tribina organizacijski i tehnički bude na najvišem nivou. Ova promocija je privukla i veliku medijsku pozornost. Pratile su je Hrvatska radio-televizija i Federalna televizija Bosne i Hercegovine kao i mnogi tiskovni mediji. Uz mnogobrojne ugledne goste promociji je nazočio i veliki naš prijatelj Zagrebački gradonačelnik gospodin Milan Bandić.

M.H.