Svečanim mevludom obilježeno rođenje Muhammeda a.s.

mevlud_1U nedjelju, 13,02.2011.g.poslije akšam namaza, Medžlis Islamske zajednice Rijeka  svečanim mevludskim programom je obilježio rođenje Muhammeda (alejhi selam). Prigodni mevludski program uz učenje mevluda na jedan specifičan i poseban način proučile su članice Vijeća žena Medžlisa IZ Rijeka, koje su se potrudile zajedno sa svojim muallimama da organiziraju obilježavanje rođenja posljednjeg Božijeg posla nika Muhammeda a.s. Svečani mevludski program ni ovaj put kao bezbroj puta do sada nije prošao bez pokoje ilahije koje su izvele članice zbora Medžlisa IZ Rijeka “Selsebil”, koje su nakon dugog niza godina rada i truda u vođenju zbora postale prepoznatljive u našem Mdžlisu ali i šire. Naravno svečanost obilježavanja rođenja Muhammed a.s. nije mogla biti bez naših vrijednih polaznika koji su kroz stihove i recitacije  govorile o našem Poslaniku, njegovom rođenju i životu.

mevlud_3Nakon svečanog dijela mevludskog programa, u prepunoj  riječkoj džamiji (mesdžidu) prigodnim govorom se obratio i glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović poslamivši sve prisutne a posebnu zahvalnost za večerašnju lijepu večer i ugodno druženje pripada Vijeću žena MIZ Rijeka, koje su se istinski potrudile da izvedu mevludski program uz zbor Selsebil te naše polaznike. Hajrudin ef. Mujkanović je us vom kratkom izlaganju izrazio želju i nadu da ćemo idući mevlud u povodu rođenja Muhammed a.s. svečano obilježiti u prostorijama Islamskog centra Rijeka. Neka nam ovo bude samo dodatni podsticaj da u novim, većim iljepšim prostorijama budemo još organiziraniji na dobrobit naše Zajednce. Prije najave musafira iz Zagreba, predavača Mirze ef. Mešića,ukratko je podsjetio da sav prihod od prodaja knjige “Islam iznutra” autora, mr. Mirze ef. Mešića u vrijednosti od 50,00 kuna, ide za izgradnju Islamskog centra u Rijeci. Uvakufimo dio sebe i kroz kupnju knjige, naglsio je glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović, moleći dragog Boga da u ovoj odabranoj noći i odabranom danu, Svevišnji podari bolesnima ozdravljenje, zdravima uputu a rahmetlijama džennet.

mevlud_2U svom petnaestominutnom izlaganju mr. Mirza ef. Mešić, je ukazao na važnost u ulogu obitelji u islamu, zajednjičkog i istinskog bratstva napomenuvši da će Islamski centra u Rijeci sutra po svom otvorenju biti najljepše i jedino mjesto na kojem će riječki muslimani naći svoj istinski smiraj. U predavanju se osvranuo na dogđaj i vrijeme rođenje posljednjeg Božjeg poslanika te važnost primjene njegovog sunneta/puta u životu svakog muslimana. Na kraju svog izlaganj kratko se osvrnuo i na knjigu “Islam iznutra” ukazavši da je to njegov skromni doprinos u izgradnji Islamskog centra Rijeka, vakuf/trajno dobro i na ovom i na budućem svijetu.

Pogram je završen učenjem dove nakon čega se klanjala jacija namaz, a nakon namaza nastavljeno druženje  sa musafirima i džematlijama u divanhani Medžlisa Islamske zajednice Rijeka.

Hajrudin ef. Mujkanović