Svečano otvorena obnovljena džamija u Gunji

Islamski centar rijeka mala

DSC_0894-600x400

U subotu, 31.10.2015., Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Medžlis Islamske zajednice Gunja upriličili su svečanost povodom završetka obnove poplavom uništenih objekata Islamske zajednice u Gunji. Prije gotovo godinu i pol, Gunju i okolicu zahvatila je poplava nezapamćenih razmjera nakon pucanja nasipa, a kuće, objekti i džamija s njima danima su stajali u zagađenoj vodi. Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj zajedno s Vladom Republike Hrvatske, Oružanim snagama Republike Hrvatske i prijateljima iz Turske uložila je veliki napor kako bi se došlo do rezultata koje su prisutni proteklu subotu mogli vidjeti. Prošlogodišnja poplava, sa svim iskušenjima i patnjom koju je donijela sa sobom, potaknula je snaženje osjećaja zajedništva među stanovništvom. Na površinu je isplivala humanost i želja da jedni drugima pružimo pomoć, ali isto tako su brojni prijatelji, iz zemlje i inozemstva, priskočili u pomoć kako bi se stanje što prije normaliziralo.

Svečanosti su se odazvali načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Drago Lovrić, apostolski nuncij Nj. E. Alessandro D’Errico, veleposlanik Republike Turske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ahmet Tuta, gradonačelnik Zagreba g. Milan Bandić, župan Vukovarsko-srijemske županije g. Božo Galić, načelnik Općine Gunja g. Hrvoje Lucić, predsjednik Ureda TIKA-e u Sarajevu g. Husien Sanl, izaslanik nadbiskupa đakovačko-osječkog nadbiskup u miru Marin Srakić, gđa Marija Dugalić ispred Hrvatskog Crvenog Križa, predsjednik Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Ferid Latić, članovi Mešihata i Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj, glavni imami i imami iz Hrvatske kao i iz Bosne i Hercegovine, predsjednici i članovi izvršnih odbora medžlisa, Vijeće žena MIZ Zagreb, te brojne džematlije iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

gunja_1

Na prvom dijelu svečanosti upriličena je dodjela 100 krava i 100 plastenika za stanovnike Gunje. Plastenici i krave su osigurane suradnjom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Općine Gunja, veleposlanstva Republike Turske i Ureda TIKA-e (Agencije za suradnju i koordinaciju Vlade Republike Turske) u Sarajevu, a distribucija je osigurana putem Zirata. Ugovore i potrebne dokumente novim vlasnicima krava dodijelili su načelnik Općine Gunja g. Lucić, veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Nj. E. Ahmet Tuta, predsjednik Ureda TIKA-e u g. Husien Sanl i muftija dr. Aziz ef. Hasanovića. Nakon provedenog natječaja svi zainteresirani koji su ispunili uvjete potpisali su ugovore čime je osigurana realizacija donacije Vlade Republike Turske u iznosu od 420.000 eura. Ovime je obnovljeno dvije trećine ukupnog stočnog fonda (krupne stoke) što predstavlja značajnu donaciju. Također, ovo je prvi u nizu planiranih projekata, a svi su usmjereni k zapošljavanju stanovništva i osiguravanju uvjeta za ostanak i razvoj u Gunji.

U obnovljenom Islamskom centru u Gunji obilježen je završetak projekta obnove džamije i prostorija centra. U obnovu Islamskog centra sredstva su uložili Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Hrvatske i TIKA kojima je izražena posebna zahvala za veliki doprinos u realizaciji projekta. Također, zahvala je upućena i Oružanima Snagama Republike Hrvatske i načelniku generalu zbora Dragi Lovriću koji su učinili velike napore kako bi osigurali uvjete za rad pučke kuhinje, a zahvalnica je uručena i gđi Mariji Dugalić ispred Hrvatskog Crvenog Križa za pomoć u realizaciji projekta. Prisutnima su se obratili muftija dr. Aziz ef. Hasanović, general Drago Lovrić, apostolski nuncij Nj. E. Alessandro D’Errico, predsjednik Ureda TIKA-e u Sarajevu Husein Sanl, načelnik Općine Gunja g. Lucić, župan g. Božo Galić, te veleposlanik Republike Turske Nj. E. Ahmet Tuta. U svom obraćanju svi su istaknuli značaj zajedničkog rada na obnovi i međusobne pomoći u nevolji. Muftija dr. Aziz ef. Hasanović se zahvalio svima na pomoći i na dolasku kako bi podijelili radost ovog događaja. Kazao je da će Islamska zajednica i dalje nastaviti raditi na pomaganju svima, kao što je to bio slučaj i s pučkom kuhinjom, a sada i s donacijom krava i plastenika gdje se nije gledalo ni na kakvu odrednicu već samo da su ljudi u potrebi. Posebno se zahvalio Vladi Republike Hrvatske, Vladi Republike Turske, Oružanim snagama RH, Hrvatskom Crvenom Križu i svima koji su pomogli da se ovi projekti uspješno privedu kraju. Istaknuo je neumoran rad svih, te je naglasio da će Zirat na čelu s rukovoditeljem Adinom ef. Hrustićem i predsjednikom Upravnog odbora Berminom Meškićem i dalje raditi na razvijanju projekata za dobrobit svih.

 

Poseban ugođaj dali su članovi zbora Medžlisa Islamske zajednice Gračanica iz susjedne BiH s lijepom izvedbom ilahija.

 

H.M.