Tradicionalni bajramski prijem u Islamskom centru

dscn0195

subotu, 4.10.2014., nakon klanjanja Kurban bajrama, u Islamskom centru Rijeka, okupili su se brojni uglednici iz javnog i političkog života Grada Rijeke i Primosko-Goranske županije. Medžlis Islamske zajednice u Rijeci organizirao je tradicionalni prijem povodom Kurban – bajrama, a kojemu su prisustvovali između ostalog predsjednik Mešihata IZ u RH, muftija, dr. Aziz ef. Hasanović, Veleposlanik IR Iran u Zagrebu, NJ.E. Muhammed Ibrahim Taherian Fard, gradonačelnik grada Rijeke g. Vojko Obersnel, zamjenik župana PGŽ-e, g. Petar Mamula,  Načelnica Policijske postaje PGŽ-e, gđa. Senka Šubat, izaslanik riječkog nadbiskupa, vlč. Matija Matačić, predstavnik Teologije u Rijeci, ravnateljica Doma Sv. Ana, Sestra Samradžić, tajnik Mešihata IZ u RH, g. Nermin Botonjić, predsjednik Sabora IZ U RH, g. Mirsad Kugić, rabnatelj Islamske gimazije dr. Ahmed Smajlović, Mevludi ef. Arslani.

dscn0184

Pored navednih gostiju prijemu su nazočili i ravnatelji osnovnih i srednjih škola, predstavnici svih vjerskih zajednica u Rijeci, predstavnici političkih stranaka, nacionalnih udruga, bivši članovi i predsjednici MIZ Rijeka, vakifi IC u Rijeci. Pozdravne riječi uputio je u ime domaćina glavni imam MIZ Rijeka koji se zahvalio svima na dolasku u želji da zajedno podijelimo radost jednog od najvećih muslimanskih blagdana. Nakon pozdravnih riječi domaćina glavni imam je dao riječ prvo gradonačelniku grada Rijeke, gospdinu Vojku Obersnelu koji je u svom izlaganju čestitao svima prisutnima Kurban – bajram sa željom da se i narednih godina bajram slavi u prelijepom Islamskom centru.dscn0128

Nakon pozdravnih riječi gradonačelnika Obersnela prisutnima se obratio o izaslanik župana PGŽ-e, gospodin Petar Mamula koji je u ime župana i svoje osobno ime čestitao Kurban bajram naglasivši daIslamski centar u Rijeci je mjesto okupljanja svih ljudi bez obzira na različitosti koje postoje. Na kraju prisutnima se obratio i muftija dr. Aziz ef. Hasanović koji je ukazao na postignuća hrvatskog društva posebno izdvojivši razinu dostignutih vjerskih sloboda uopće, ali i institucionalno uređenje Islamske zajednice u Hrvatskoj koje donosi stabilnost i sigurnost kroz jedinstveno i ispravno tumačenje islama i edukacija o istom koja je prevencija svakom razvoju bilo kakvog oblika zastranjivanja, a provodi se kroz vjernauk u školama, mektebima i Islamskoj gimnaziji. Institucialno uređenje Islamske zajednice muftija je prezentirao papi Franji u Vatikanu što je prepoznato kao pozitivan model primijenjen u Hrvatskoj koji je primijenjiv i u drugim europskim zemljama radi rješavanja pozicije muslimana, ali i u zemljama s muslimanskom većinom kako bi se uredila pozicija manjiskih kršćanskih  zajednica. Nakon obraćanja muftija bajramsku svečanost je uveličao i zbor MIZ Rijeka koji je prisutne počastio jednom ilahijom. Kao šlag na kraju a u sklopu Dana vakifa (03.10.2014.g.) muftija Hasanović je novim vakifima Islamskog centra dodijelio vakufname.

dscn0153

Nakon dodjele vakufnama Povjerenstvo MIZ Rijeka je donijelo odluku da se obiteljiTokalić dodijeli hedija i zahvalnica za doprinos Islamskoj zajednici koja je više od 20. godina donirala marende za polaznike Islamskog vjeronauka. Priznanje i zahvalnicu obitelji Tokalić je dodijelio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Na samom kraju kao iznenađenje Vijeću žena MIZ Rijeka je dodijeljana zahvalnica i poklon kao mali znak zahvalnosti za sve ono što čine za dobrobit Islamske zajednice i Islamskog centra u Rijeci. Druženje je nastavljeno razgovorom uz   tradicionalne bajramske slastice koje su pripremile članic Vijeća žena MIZ Rijeka.

dscn0175dscn0177

Ostale fotografije sa svečanog bajramskog prijema pogledajte u rubriki “Galerija”

H.M.