Tribina – \”Islam i suvremeni problemi čovječanstva\”

Tribina- Islam i suvremeni problemi čovječanstva

U petak 16.04.2010. g. u prostorijama  Bošnjačke nacionalne zajednice Rijeka, Vodovodna 15 b, s početkom u 18 sati, Izvršni odbor i Muallimsko vijeće Medžlis IZ Rijeka organizirali su tribinu na temu ” ISLAM I SUVREMENI PROBLEMI ČOVJEČANSTVA” na kojoj je glavni predavač i gost bio mr. Salih ef. Čolaković.

U punoj dvorani, nakon uvodne i pozdravne riječi moderatora tribine gl. imama riječkog, Hajrudin ef. Mujkanovića, nekoliko crtica iz biografije mr. Salih ef. Čolakovića izrekao je Hidajet ef. Hasnović, naglasivši niz važnih funkcija koje je mr. Čolaković obnašao i koje obnaša u hijerarhiji Islamske zajednice u BiH, te značajnom sudjelovanju u islamskom obrazovnom sustavu kao i publicističkoj. izdavačkoj i znanstvenoj misli koje ga čine zanimljivim i kompetentnim predavačem na najavljenu temu.

U svom izlaganju, mr. Salih ef. Čolaković je upozorio na izvorište niza problema u kojem su se našli zemlje i narodi/pripadnici tzv. islamskog -muslimanskog svijeta, postavivši jedno retoričko pitanje, zašto je najbrojnija svjetska populacija-muslimani inferiorna tzv. zapadnom svijetu u tehničko-tehnološkom, znanstvenom,  organizacijskom, vojnom, kulturnom i svakom drugom pogledu. Pri tome je naglasio da muslimanske zemlje raspolažu s najznačajnim prirodnim resursima na kojima počiva suvremena civilizacija, a da iz toga ne izvlače odgovarajuću pouku, moć i utjecaj u današnjem svijetu.

Razlog tome, po mišljenju mr. Čolakovića,  leži u činjenici da se muslimani ne drže osnovnih kuranskih načela. Povratak istinskoj vjeri, vratito bi izgubljenu poziciju muslimanima. Zatim je naglasio da je ekonomsko jačanje na ovom svijetu nužno, jer činiti dobro može samo onaj koji ima. Da bi moć ne-jedinstvenog islamskog svijeta bila ogromna, potkrjepio je i sebi najbližim primjerom,hercegovačkih muslimana kojih na području od Mostara do Konjica ima oko 100.000. Kada  bi svijest muslimana bila na visokom nivou, svaki dan ovi muslimani bi izdvojivši samo jednu marku, mogli sagraditi po jednu džamiju, fabriku ili nešto drugo što bi bilo od koristi svim ljudima-muslimanima. Zamislimo onda Ummet Muhammed a.s. i broj muslimana danas u svijetu, šta mogu napraviti kada bi bili jedinstveni, ekonomski stabilni i jaki. U svom izlaganju  naglasio je, da je vojna snaga izuzetno bitna za poziciranje  islamskog-muslimanskog svijeta, ne zato da bi osvajali ili potčinjavali druge narode iili civilizacije, već da bi odvratili druge od ponižavanja i potiranja koje trpi danjšnji islamski-muslimanski svijet.

Na kraju svog izlaganja, mr. Salih ef. Čolaković  je u optimističkom tonu naglasio da muslimani ne trebaju očajavati, već trebaju, u skladu sa svojom vjerom, s jednakim entuzijazmom živjeti i raditi na ovom svijetu ne zaboravljajući ahiret kao konačnu stanicu za svakog od nas. Također je čestato riječkim muslimanima na njihovoj dugogodišnjoj borbi oko izgradnje Islamskog kulturnog centra u Rijeci, koji je hvala Bogu konačno u fazi izgradnje.

Sam kraj tribine iskorišten je za prezentaciju aktivnosti Islamskog kulturnog centra u Mostaru i njegove izdavačke djelatnosti, na čijem je čelu mr. Salih ef. Čolaković.

Moderator tribine, Hajrudin ef. Mujkanović se još jednom zahvalio predavaču na iscrpnom izlaganju teme, kao i svim nazočnim, te  izrazio svoje zadovoljstvo da je MIZ Rijeka zajedno sa BNZ-om Rijeka bio domaćin dragim gostima iz Mostara, i organizator večerašnje tribine, a ujedno naglasio da će se suradnja MIZ Rijeka i Islamskog kulturnog centra u Mostaru i dalje nastaviti na svim poljima djelovanja, na obostrano zadovoljstvo.

Hajrudin Mujkanović