U Buzetu održana Skupština džemata Buzet

centar 2 mala

U subotu, 22.12.2012.g. muftija i predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj, dr. Aziz ef . Hasanović u pratnji šefa Ureda muftije, Nermin ef. Botonjić, glavnog imama riječkog, Hajrudin ef. Mujkanović posjetio je grad Buzet i tom prilikom se sastao sa gradonačelnikom grada Buzeta mr. sc. Valterom Flego. Sastanku su nazočili i predstavnici MIZ Umag, glavni imam Elvedin ef. Posavljak sa članovima IOM Umag, predsjednik Sabora IZ u Hrvatskoj, Mirsad Kugić sa pulskim imamom Omer ef. Omanović te domaćini i predstavnici muslimana Buzeta gospodin Muhamed Muratagić sa suradnicima.

Gradonačelnik Buzeta izrazio je svoje zadovoljstvo što može bit domaćin visokoj delegaciji Mešihata IZ u Hrvatskoj na čelu sa muftijom, dr. Hasanovićem te u kratkim crtama prisutne upoznao sa nekim bitnim informacijama vezanim za grad Buzet naravno apostrofirajući važnost zajedništva svih građana Buzeta što je i ključe uspjeha u radu. Gradonačelnik je izrazio i zadovoljstvo da će muslimani Buzeta konačno postati institucionalno organizirani kroz džemat i biti sastavni dio Islamske zajednice u Hravtskoj.

Muftija dr. Hasanović se u prvom redu zahvalio gradonačelniku Buzeta na prijemu te izrazio također svoje zadovoljstvo što je po prvi put u službenoj posjeti Buzetu i ujedno sretan što se susreće sa tako mladim i vrlo uspješnim gradonačelnikom. Muftija Hasanović je gradonačleniku predstavio svoje suradnike i ukartko prezentirao rad Islamske zajednice u Hrvatskoj. Naravno, muftija je izrazio svoje zadovoljstvo što su muslimani Buzeta konačno spremni organizirati se kroz džemat i da im u tom organiziranju svestranu podršku i pomoć pruža grad Buzet i gradonačelnik. Nakon službenog dijela i razgovora dvojice čelnika muftija Hasanović je gradonačeniku Buzeta uručio skromni poklon, kur’an i knjigu muftije Omerbašića, Muslimani u Hrvatskoj. Nakon toga upriličen je zajednički ručak uz razgovor i o svim drugim bitnim i zajedničkim temama.

Povijesni dan za muslimane Buzeta
U 14. sati u Gradskoj vijećnici grada Buzeta upriličena Skupština džemata Buzet na kojoj je nazočilo 48. muslimana Buzeta a predsjedavajući Skupštinom su bili imam MIZ Umag, Elvedin ef. Posavljak, Muhamed Muratagić i Ferid M. U uvodnom dijelu prisutnima se obratio i gradonačelnik Buzeta čestitao muslimanima Buzeta na važnom događaju i dao svestranu podršku. Nakon obraćanja gradonačelnika prisutnima se nakratko obratio i Elvedin ef. Posavljak koji je u kratki crtama upoznao prisutne sa procedurom Skupštine te predložio četiri kandidata kao članove povjerenstva te dao mogućnost svakome da predloži još kandidata. Kako nije bilo više prijedloga dao je na glasanje (aklamacijom) i jednoglasno je usvojen prijedlog kandidata kao članova povjerenstva džemata Buzet.
Nakon izbora kandidata za članove povjernestva prisutnima se obratio i muftija, dr. Hasanović koji je u svom nadahnutom govoru ukazao na značaj zajednice/džemata te pozvao sve prisutne da se uključe u rad džemata i dadanu svoj doprinos. Džemat je prva organizaciona jedinica IZ i džemat je idnetitet svakog muslimana. Naravno zahvalio se  svima prisutnima koji su došli na Skupštinu i ujedno im čestitao današnji dan koji će biti upisan u povijest Islamske zajednice kao dan kada je i službno osnovan džemat u Buzetu. Nakon obraćanja muftije Hasanovića Skupština je završena učenjem dove koju je proučio glavni imam MIZ Rijeka, Hajrudin ef. Mujkanović. Po završetku svečanog dijela Skupštine upriličen je domjenak za sve prisutne u holu Gradske vijećnice grada Buzeta.
Hajrudin Mujkanović