U Islamskom centru obilježena prva mubarek noć LEJLETUL KADR

islamski centar mala novo
U utorak, 14.08.2012.g. organiziran je zajednički džematski iftar Medžlisa IZ Rijeka na platou Islamskog centra Rijejka na kojem je nazočilo oko 200-injak džematlija iz Rijeke kao i gosti iz Pule i Ljubljane. Uz ugodan ambijent i iftarsku atmosferu te prekrasan pogled na Kvarner ostalo se sve jacije namaza kada su imami MIZ Rijeka proučili jasin i zajedničku hatama dovu za vakife IC Rijeka.
Nakon teravih namaza prije izvedenog programa u povodu mubarek noći Lejletul kadra novim vakifima Islamskog centra Rijeka uručene su vakufname inima koji su u međuvremenu postali vakifi. Njih deset su svojom donacijom postali vakifi IC Rijeka. Nakon dodjele vakufnama zborovi MIZ Rijeka “SELSEBIL”, zbor Vijeća žena MIZ Rijeka i muški zbor izvedli su prekrasan program učenjem kurana, ilahija i prigodnog predavanja.
Nakon završenog programa jednoj polaznici tečaja Kurana, Zerini Pitarević (omladinka MIZ i članica zbora Selsebil a od rujna studentici) koja je završila hatmu dodjeljeno je priznanje i skromne hedije te slika Islamskog centra u znak na sv ono što je svojom nazočnošću činila za Islamsku zajednicu i OKM u Rijeci. Zerini Pitarević želimo hairli odlazak u Sarajevo i usješan početak studija na FPN-a u sarajevu odsjeku Žurnalistike.
Nakon kratke polastane pauze zajednički je klanjan nafila namaza na kojoj je bilo cca. 150 džematlija ponajviše momaka i cura. Nafilu namaz su predvodili Hidajet ef. Hasanović i Hajrudin ef. Mujkanović a nakon nafile upriličen je i zajednički zikr uz predavanje kojeg su vodili hajrudin ef. i Hidajet ef.Nakon zajedničkog zikra džamija je ispunejna mladima koji su ibadetili sve do sehura nakon čega se zajednički sehurilo a potom klanjan i sabah namaz.
Hajrudin Mujknović