U islamskom centru promovirana knjiga “Hazreti Hatidža kubra”

Islamski centar Rijeka (140 x 92)

Na tribini u Islamskom centru promovirana knjiga “Hazreti Hatidža Kubra”
prof. Smaragde Klino

0

U Islamskom centru Rijeka je u subotu promovirana knjiga pod naslovom “Hazreti Hatidža Kubra”, autorice Smaragde Klino iz Sarajeva. Tribina i prmocija knjige je održana u Kongresnom centru Rijeka u organizaciji Vijeća žena MIZ Rijeka. Moderator tribine i promocije knjige bile su muallima Almedina Mujkanović i predsjednica Vijeća žena MIZ Rijeka Edina Jahić. Naime radi se o jedinstvenoj knjizi. Hazreti Hatidža je iznimna žena u ukupnosti ljudske vrste i jedna, kako se o tome eksplicitno izrazio poslanik Muhamed a.s., od četiri najodabranije žene svijeta. Nama je poznata po imenu ali mi ne znamo dovoljno o njenoj ličnosti, pojedinostima iz njenog života, o njenoj razboritosti, poslovnim sposobnostima, emotivnim i duhovnim vrijednostima. To je osoba koja je prva primila islam od našeg poslanika Muhameda a.s. Moramo priznati da je ova velika žena i uzor majka pomalo zapostavljena u nama poznatim radovima iz islamistike.

Profesorica Smaragda Klino hrabro, kao žena iznosi te činjenice i pomaže nam da se i u našoj vjerskoj i kulturnoj tradiciji isprofilira lik idealne žene. Hazreti Hatidža je u punoj duhovnoj ljepoti privržena idealima vjere, brižna je majka ali je i obrazovana, uspješna poslovna žena, što bi trebao biti ideal kome treba težiti. Evo kratkog izvoda iz recenzije knjige koji je dao prof. dr. sc. Ismet Dizdarević, ugledni znanstvenik i psiholog iz Sarajeva: “Na svestranim i uvjerljivim dokumentacionim izvorima autorica opisuje i tumači psihološke osobnosti i strukturu ličnosti dviju osoba Muhameda a.s. i hazreti Hatidže. To su osobe izuzetne individualnosti koje otkrivaju duhovno bogatstvo sadržano u njihovim intimnim unutrašnjim doživljajima i u brojnim pokazateljima nepatvorene plemenitosti ispoljene u kontaktima sa drugim ljudima. U opisu njenih menadžerskih sposobnosti i umijeća, autorica rukopisa prezentira crte ličnosti hazreti Hatidže koje uvjerljivo govore da su njene individualne sposobnosti i znanja doprinijele tom uspjehu.“

Vijeće žena Medžlisa IZ Rijeka se zahvaljuje svima koji su nazočili tribini i svojom kupnjom knjige podržali prevoditeljski rad prof. Klino.

Hajrudin Mujkanović